avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort in instanta sau la notar?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort in instanta sau la notar?

Buna seara. Ma aflu in impasul de a alege intre a divorta la notar sau in instanta. Sotul insista sa divortam la notar, fiind si procedura in care divortul e consimtit de ambii soti, dar are o oarecare graba, pe care nu o inteleg. Exista vreun inconvenient pentru el, in afara perioadei de timp mai reduse, daca cererea de divort se depune la judecatorie?
Este dispus sa accepte ceea ce ii cer, inclusiv custodia copiilor minori si sa isi asume plata ratei la apartamentul pe care l-am obtinut in timpul casatoriei prin credit ipotecar. Daca as incheia divortul la notar, acea conventie are caracter obligatoriu pentru ceea ce si-ar asuma el vis-a-vis de noi si de copii sau e mai relevanta cea din Instanta? Va multumesc.
In situatia in care este de acord cu tot, inclusiv cu stabilirea domiciliului minorilor la dumneavoastra si cu contributia la cresterea si educarea lor, va sfatuiesc sa alegeti calea notariala.
Notarul este abilitat, in baza art. 375 Cod civil sa constate divortul precum si intelegerea care intervine intre soti, chiar si in cazul in care exista copii minori.
Intelegerea autentificata la notar constituie titlu executoriu, aveti in vedere sa fie f clar si sa nu lase loc de interpretari-unde vor locui copiii, pensia in suma fixa platita lunar paa la o anumita data, program de vizita daca vrea..etc.
Cu ratele e mai complicat, ar trebui sa faceti partaj, altfel o declaratie data in acest sens nu prea are mare valoare.
Cu grabitul.. poate ca vrea sa se insoare.
notarul este putin mai scump dar mai rapid decat instanta. Bine ar fi, daca decideti sa divortati , sa solutionati si custodia copiilor si partajul bunurilor pe care le aveti, deoarece pe viitor lucrurile se pot complica. Deci ati avea 3 capete de discutie: divort, custodie copii (care va fi comuna), si partaj bunuri. Un angajament de plata a ratei de catre el, l-ar indreptati mai incolo sa ceara mai mult de 50% din valoarea imobilului, poate 70, poate 80%, si chiar daca pe moment ar fi in favoarea d-stra, in viitor, la partaj, ar lua majoritatea proprietatii, acest lucru fiind in defavoarea dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort prin tribunal Monika32 Monika32 Buna seara, problema mea este urmatoarea. Sotul meu vrea sa divortam de comun acord prin tribunal, amenintandu-ma ca daca nu sunt de acord el va cere ... (vezi toată discuția)
Divortul la notar mmmmela mmmmela buna ziua, daca cineva vrea sa divorteze in conditiile in care are si un copil,poate divorta la notar daca sunt de comun acord si tatal copilului nu are nici ... (vezi toată discuția)
In cazul unui divort prin acordul sotilor, la starea civila, se stabileste si pensia alimentara pentru copii ? oanaportar oanaportar O verisoara vrea sa divorteze prin acord comun la ofiterul Starii civile. Are impreuna cu sotul 3 copii si o casa la tara, insa casa este doar pe numele ... (vezi toată discuția)