avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare apartament - partaj - sulta neachitata - ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare apartament - partaj - sulta neachitata - coproprietar decedat

Buna ziua,

Va rugam sa ne ajutati in rezolvarea urmatoarei spete: sotii T.S. si T.F. cumpara in timpul regimului comunist un apartament. Ei au impreuna doi copii: pe T.F.A. (nascuta inainte de cumpararea apartamentului si trecuta in documentele casei) si pe T.G.C. (aparut pe lume ulterior). Dupa 1990 sotii divorteaza: T.F. revine la numele de fata R.F. si primeste custodia copiilor. Se face partajul bunurilor, iar casa ii este atribuita mamei, cu conditia platii unei sulte in valoare de X lei catre sot. Plata nu se mai face pentru ca in 1999 T.S. moare.
Acum se doreste vanzarea apartamentului, insa mama (dupa ce s-a interesat la un birou notarial) le cere copiilor sa semneze un document prin care sa declare ca ei au primit sulta cuvenita tatalui - lucru total neadevarat. Astfel, apartamentul va fi integral pe numele ei inainte de vanzare. Mie nu mi se pare just asa ceva. Ea se poate razgandi in acest fel (sa nu mai vanda) sau poate favoriza pe oricare dintre copiii ei dupa bunul plac (dandu-i o suma mai mare decat celuilalt). Va rog sa imi spuneti daca exista si alte solutii. Eu ma gandeam la succesiune?!
Cum se poate proceda mai exact?

Va multumesc!

C.C.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 10:14, 14 Ianuarie 2014
Buna ziua,
Dupa moartea lui TS, copiii au dreptul sa deschida sucesiunea si sa arate ca sulta nu s-a platit.
Problema este ca a aparut prescriptia dreptului de a cere acea sulta, prescriptie de 3 ani care s-a scurs in perioada cat TS era in viata. Instanta va ridica din oficiu aceasta prescriptie.
Date fiind conditiile, T.G.C. nu vrea sa primeasca sulta imediat, vrea ca atat el, cat si sora lui sa fie trecuti in documentatia casei, alaturi de mama (1/4,1/4,1/2). R.F. nu are de unde le plati sulta decat dupa ce se vinde apartamentul. Plus ca ar trebui reevaluat apartamentul conform preturilor practicate la momentul actual. Se mosteneste dreptul la sulta? Nu se poate mosteni cota parte din imobil? Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 14 Ianuarie 2014
corinacarstoiu, utilizator
In realitate , casa e a mamei, iar dreptul la sulta e prescris. Aveti sau nu incredere in mama ca va da ceva e totuna. Mama se poate judeca , va cere sa se constate ca dreptul la actiune in ce priveste sulta e prescris si astfel sa reuseasca sa radieze sarcina din cartea funciara.
Nici nu are cum si nici de ce sa va treaca in actle casei.

Ultima modificare: Marți, 14 Ianuarie 2014
gi-jane2, moderator
Lipsa de diligenta la timp duce la pierderea de drepturi. Sulta nu mai avea cum sa ia nici mortul, la fel cu apartamentul, el era al mamei si atat; mostenire se poate lasa doar din ceea ce ai drept.
Nu stiu cu acel copil care era trecut in actele casei cum a fost si daca s-au facut demersuri, cat timp a trecut, ce parte avea, daca s-a iesit din indiviziune si privitor la el, daca a incasat sulta sau nu, de cand, cand a fost minor, cand major...
gi-jane2 a scris:

In realitate , casa e a mamei, iar dreptul la sulta e prescris. Aveti sau nu incredere in mama ca va da ceva e totuna. Mama se poate judeca , va cere sa se constate ca dreptul la actiune in ce priveste sulta e prescris si astfel sa reuseasca sa radieze sarcina din cartea funciara.
Nici nu are cum si nici de ce sa va treaca in actle casei.

Am inteles, copiii nu pot fi trecuti in acte. Dar cum ramane cu sfatul domnului avocat "Dupa moartea lui TS, copiii au dreptul sa deschida sucesiunea si sa arate ca sulta nu s-a platit. Problema este ca a aparut prescriptia dreptului de a cere acea sulta, prescriptie de 3 ani care s-a scurs in perioada cat TS era in viata. Instanta va ridica din oficiu aceasta prescriptie."?
Se poate actiona astfel?

Alte discuții în legătură

Sulta neplatita - drepturile se pot mosteni? Selenus Selenus Buna ziua, avem urmatorul caz: apartament proprietate mama (50%) si doi copii (fiecare 25%). Se cere sistarea starii de indiviziune si unul din copii cere ... (vezi toată discuția)
Mostenire apartament dupa decesul mamei eleodor-popescu eleodor-popescu Buna ziua. Mama sotie a murit la varsta cand ea era minora imediat dupa 1990. Tatal s-a recasatorit. Sora mamei a devenit tutore. Sotia a mostenit un ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri comune hrenciuc eusebiu catalin hrenciuc eusebiu catalin Parinti mei sau despartit prin ani 70. In 89 au facut partajul prin care mama trebuia sai dea la tata suma de 5000 lei. mama a vindut apartamentul cu uzufruct ... (vezi toată discuția)