avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj bunuri comune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj bunuri comune

Parinti mei sau despartit prin ani 70. In 89 au facut partajul prin care mama trebuia sai dea la tata suma de 5000 lei. mama a vindut apartamentul cu uzufruct viager unei nepoate ,apoi a decedat si cei 5000 lei tata nu ia mai primit. Mai poate tata intra in posesia sumei???
pe cine ar trebui sa dea in judecata??
dupa citi ani se prescriu sumele din partaj??
mama putea vinde apartamentul daca nu avea un act la mina ca ia achitat lui tata celi 5000??
Cel mai recent răspuns: alexgrigoriu , utilizator 09:43, 11 Ianuarie 2010
nepunerea in executare a unei sentinte civile in termenul legal, 3 ani, de la data de la care aceasta putea fi executata este prescrisa. in asemenea cazuri, debitorul, poate sa execute prestatia de buna voie, forta coercitiva a statului neputind sa-si faca efectul. mai clar si mai pe scurt, ceea ce doriti dv. nu se mai poate realiza.

Sumele datorate in urma unui partaj urmeaza termenul precriptiei generale care este de 3 ani.
Nu ati specificat anul in care a vandut mama dvs. apartamentul nepoatei. Banuiesc ca dupa cel putin 3 ani imobilul a fost vandut, mai devreme de acest termen nu putea fi vandut daca nu se platea sulta de 5000 lei tatalui.Notarul public putea sa vada acest aspect din extrasul de cartea funciara.
Deci s-a prescris dreptul de a mai cere acea sulta.
Daca dovediti ca termenul de 3 ani a fost intrerupt printr-o cerere de chemare in judecata atunci acest termen va curge de la ultimul act de acest gen, ceea ce cred ca nu s-a intamplat in cazul dvs.
Cu parere de rau...
Daca sulta nu a fost inscrisa la cartea funciara de catre tatal dvs , mama putea vinde fara nici un fel de probleme. Intrucat am vaga banuiala ca mama dvs a vandut inainte sa se fi introdus obligativitatea inscrierii in cartea funciara(Lege nr. 7/1996
din 13/03/1996) atunci nu a intampinat nici un fel de problema legata de sulta tatalui dvs!
Parerea mea este ca aveti sanse minime sa obtineti acei bani, tinand cont ca mama dvs a murit! Cine sunt mostenitorii ei? Fiindca ei sunt cei care ar trebui sa va despagubeasca in cazul in care nu s-a prescris obligatia de plata a sultei!(3 ani de la data cand sentinta putea fi pusa in executare)B-)
Mihai, cred ca sulta era trecuta in dispozitivul hotararii. Cred ca notarul trebuia sa-i solicite dovada ca s-a achitat sulta. In cazul in care nu facea dovada notarul avea obligatia sa-i refuze transmiterea dr. de proprietate catre terte persoane. Notarul cred ca in ziua acea a fost lipsit de ochelari....., se mai intampla..., nu?
sa vedem cine sunt mostenitorii mamei??
copiii, adica si cel care a scris mesajul si, eventual, un nou sot supravietuitor.X-(

Alte discuții în legătură

Părintii mei sunt divorțați de mai bine de 20 ani și au partajul făcut, dar mama nu i-a plătit tatei sulta și nu poate vinde apartamentul. Își mai poate cere el acum drepturile? Nicosisu Nicosisu Buna seara. Parintii mei sunt divortati de mai bine de 20 ani. La partaj a fost evaluat apartamentul si stabilita o suma pe care mama ar fi trebuit sa o dea ... (vezi toată discuția)
Unul dintre soți a decedat foarte curând după divorț și partaj. cum poate vinde apartamentul celălalt soț? gro013 gro013 Va rog sa-mi recomandati unde si cum trebuie facuta succesiunea in situatia urmatoare : sotul belgian, decedat in 2007, sotia româncă, au doi copii din ... (vezi toată discuția)
Partaj, sulta neplatita, evacuare dupa 10 ani luciano2014 luciano2014 buna ziua, In urma cu 10 anii, parintii mei au trecut prin divort,acesta sa terminat acum 7 anii, tata a locuit singur, mama plecata, el a ramas datorita ... (vezi toată discuția)