Am un contract de imprumut catre o persoana fizica, semnat in vara anului 2013 (de fapt este semnat ca si urmare a expirarii unui alt contract de imprumut cu titlu executoriu semnat in urma cu aproape 4 ani) in care este specificat ca se vor efectua plati lunare in valoare de 100 euro, dar acesta nu a platit absolut nimic. cum imi pot recupera suma?
Mentionez ca acest contract este cu titlu executoriu dar nu stiu daca are bunuri pe numele lui (stiu doar ca are o societate comerciala in care este administrator).
Daca doreste cineva sa imi preia acest caz, dar cu mentiunea ca pot plati onorariile in cazul in care imi pot recupera suma imprumutata (sau macar sa fie obligat prin executare la o plata lunara oricat de mica).
In cadrul articolului 2165 Cod civil se subliniază prin trimiterea la articolul 2157 aliniatul 1 Cod civil faptul că un contract de împrumut este titlu executoriu nu doar în ipoteza în care acesta îmbracă forma autentică (formă pe care o poate realiza doar notarul public), ci şi în ipoteza în care contractul de împrumut îmbracă forma unui înscris sub semnătură privată .
Potrivit art. 613 din noul Cod de procedură civilă, obligaţia stabilită prin hotărârea unei instanţe sau printr-un alt titlu executoriu se aduce la îndeplinire de bunăvoie.
În cazul în care debitorul nu execută de bunăvoie obligaţia sa, aceasta se aduce la îndeplinire prin executare silită, care începe odată cu sesizarea organului de executare.
Executarea silită are loc în oricare dintre formele prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului recunoscut prin titlul executoriu, achitarea dobânzilor, penalităţilor sau a altor sume acordate potrivit legii prin titlu, precum şi a cheltuielilor de executare.