avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce trebuie sa fac sa imi recuperez cheltuielile de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce trebuie sa fac sa imi recuperez cheltuielile de judecata?

Buna ziua, va rog o mina de ajutor.

Avocatul meu m-a lasat sa ma descurc cu asta.
Am castigat irevocabil si am cheltuieli de judecata de recuperat din anul 2013 luna iulie.
Spuneti-mi va rog ce anume explicit sa fac sa imi recuperez acesti bani. Avocatul mi-a spus insa nu am retinut si mi-e rusine sa-l mai intreb inca o data.
Va multumesc, o zi buna!
Daca aveti hotarare definitiva,contactati executor judecatoresc responsabil domiciliului debitorului dv,care la cererea dv va demara procedura de executare silita
1. simplu : să luati cu dvs. hotararea judecatoreasca definitiva să să va adresati unui executor judecătoresc, contra -cost ;
2.ceva mai complicat : să vă ocupati personal.Compuneti o NOTIFICARE scrisă în 2 exemplare şi expediati un exemplar debitorului prin recomandată cu Confirmare de primire cu Notă de inventar (nu lipiti scrisoarea, o veti lipi la of. poştal introducând un exemplar al Notei de inventar : veţi completa 3 exemplare etc etc).Precizaţi în acea Notificare dos., nr. hot. judecatoreasca şi acordaţi-i un termen rezonabil, să zicem 10 - 15 zile de la data primirii de catre debitor a respectivei notificări.Puneţi-i în vedere că : la împlinirea termenului veti contacta un executor si că toate diligentele/cheltuielile necesare cu executarea silita le va suporta;
3.la împlinirea termenului acordat, mai păsuiţi-l 2 -3 ziele, dacă nu execută, vă puteti adresa unui executor judecatoresc.Dacă debitorul este o Societate ori Statul ar fi indicat să aveti un cont deschis la o bancă şi să-i comunicati acel cont si numele băncii.
Hotararea judecatoreasca va fi pusa in executare, ea reprezinta titlu executoriu.

Potrivit art. 613 din noul Cod de procedură civilă, obligaţia stabilită prin hotărârea unei instanţe sau printr-un alt titlu executoriu se aduce la îndeplinire de bunăvoie.

În cazul în care debitorul nu execută de bunăvoie obligaţia sa, aceasta se aduce la îndeplinire prin executare silită, care începe odată cu sesizarea organului de executare.

Executarea silită are loc în oricare dintre formele prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului recunoscut prin titlul executoriu, achitarea dobânzilor, penalităţilor sau a altor sume acordate potrivit legii prin titlu, precum şi a cheltuielilor de executare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu executoriu magdatudor magdatudor Mi s-a spus ca dupa ce hotararea judecatoreasca devine definitiva trebuie sa o investesc cu titlu executoriu. La ce ajuta asta si ce trebuie sa fac in acest ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari goe_07 goe_07 Asociatia de proprietari in ianuarie 2011 a obtinut hotarare definitiva si irevocabila prin care obliga proprietarul unui apartament la plata de restante ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata catre casa judeteana de pensii Florin Ioan Florin Ioan Am castigat in instanta un drept(indemniyatie crestere copil + daune + dobanda) nu s-a executat hotararea irevocabila decat partial. Doresc sa fac somatie de ... (vezi toată discuția)