avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligativitate recomandare de la fostul angajator in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligativitate recomandare de la fostul angajator in momentul angajarii?

Este o obligatie legala sa prezinti recomandare de la fostul angajator in momentul unei noi angajarii? Exista un text de lege care prevede aceasta obligatie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:09, 15 Ianuarie 2014
Nu exista o asemenea norma.
Nu exista asa ceva, in schimb avem prevederile art.29 alin.4 C.mun. , si anume: Angajatorul poate cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza.

Textul art. 29 alin. (4) din Codul muncii limitează posibilitatea angajatorului de a obţine informaţii despre candidat de la fostul angajator al acestuia, instituind necesitatea acordului candidatului şi stabilind strict domeniile de informare: funcţiile îndeplinite şi durata angajării. Însă, nimic nu-l împiedică pe angajator să obţină informaţii de la terţe persoane despre candidat, inclusiv despre viaţa personală a acestuia, astfel cum autorizează expres alin. (1) al aceluiaşi articol. (Costel Gîlcă, Viaţa publică şi viaţa privată a salariatului, în Revista română de dreptul muncii nr. 3/2006, p. 89)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Background screening - ce se poate afla si ce nu MihalacheF MihalacheF Buna ziua, As dori sa stiu daca un angajator poate sa afle perioada in care un angajat a lucrat la o intreprindere de la fostul angajator si daca este legal ... (vezi toată discuția)
Acord sau informare candidat referinte John_Coco John_Coco Buna ziua, Conform art. 29 alineat 4, se pare ca in cazul referintelor este suficienta informarea candidatului, nu acordul acestuia. Va rog, se poate sa ... (vezi toată discuția)
Imposibilitate angajare Nightmareo6 Nightmareo6 Buna seara , As avea si eu o intrebare , in trecut am lucrat la o companie am plecat de la aceasta companie cu preaviz in favoarea unei alte companii mai ... (vezi toată discuția)