avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme cu asociatia de locatari - calcul penalitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme cu asociatia de locatari - calcul penalitati

Buna ziua! Din motive financiare in perioada 2011....2012...2013 parinti mei nu au mai putut plati datoriile lunare catre asociatia de locatari.In toata aceasta perioada sa adunat o suma mare la restante si o alta suma si mai mare la penalizari.Incepand cu 2013 parintii mei au inceput sa achite din aceasta datorie cerandule sfatul si ajutorul celor de la asociatiea de locatari care au zis ca ei nu pot face nimic mai mult iau obligat ca tot timpul cand faceau plati 20% din suma sa mearga la penalziari,astfel ca parintii mei nu mai reusesc sa ajunga la zi cu cheltuielile desi lunar ei platesc in jur de 400 ron catre asociatia de locatari.In perioada 2011 ... 2013 cand parintii mei nu au putut plati apar pe listele de plata in sectiunea PIERDERI trecuti si cate 20m3 apa rece desi ai mei duceau citirea apometrelor corect iar consumul lor lunar nu depasea 3m3.In vara lui 2013 parintii mei au vrut sa achite integral restantele pt ca sa nu mai creasca penalizari dar au fost refuzati si obligati sa achite si 20 %din penalizari,motiv pentru care ai mei nu au mai platit restantele.In acest moment suma restanta este in jur de 7000 iar penalizarile in valoare de 12000.Va rog o solutie la aceasta problema ,cum se calculeaza penalizarile si daca se pot anula sau micsora ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:02, 6 Februarie 2014
Personal consider ca asociatia nu a procedat tocmai omeneste, intr-o situatie dificila obiectiva , mai ales daca a fost un caz izolat pe perioada intregii activitati. Puteau sa acorde ceva clementa si sa informeze pe cel datornic ce facilitati legale are daca plateste datoria .Mai mult chiar,in momentu inceperii achitarii, nimic legal nu specifica un procent anume se trece la datoria calculata la penalizari .
Imi exprim punctul de vedere avand in vedere :
Legea nr. 175 din 16 iulie 2010 pentru modificarea Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
ART. II
(1) Proprietarii care îşi achitã integral cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari în termen de 12 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi vor fi scutiţi de la plata penalitãţilor generate de suma restantã cu titlu de bazã.
***** Prin cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari se înţelege datoria cu titlu de bazã fãrã suma rezultatã din penalitãţi.


(3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplicã familiilor al cãror venit net minim lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, nu depãşeşte suma de 1.000 lei.
(4) Sumele cu titlu de penalitãţi datorate cãtre asociaţiile de proprietari, anulate conform prezentei legi, vor fi anulate şi din obligaţiile contractuale existente între asociaţiile de proprietari şi societatea furnizoare de servicii.
Mai mult chiar, furnizorul care calculeaza penalitati, va trebui sa renunte la penalitati conform aceleiasi legi .
Comitetul executiv trebuia sainformeze din timppe cei care inregistrau restante cu penalizari, ca in cunostinta de cauza acestia sa actionezein consecinta
@krystal
Va rog sa nu dezinformati utilizatorii si cand argumentati, cititi intai legea.
Aceasta lege despre care vorbiti a avut valabilitate un singur an de zile din 2010 pana in 2011.

@bconstantin
Asociatia a procedat corect incasand atat restante cat si din penalizari, iar procentul de 20% de incasare a penalizarilor din suma platita poate fi discutat.
Sigur ca fiind o suma mare ea se recupereaza greu, dar nu trebuia ca parintii dv. sa intrerupa plata intretinerii. Pana la urma tot ar fi trebuit sa plateasca suma datorata, dar intrerupand plata, penalizarile cresc in suma lor totala si este in defavoarea lor.

Penalizarile se calculeaza pentru fiecare cota sau rest de cota lunara inmultit cu procentul de penalizare care nu poate fi mai mare de 0,2% /zi si inmultit cu zilele de neplata. Penalizarea calculata a fiecarei cote sau fragment de cota nu poate depasi suma penalizata.
De exemplu: daca coeficientul de penalizare este 0,2% / zi si cota penalizata este de 100 lei dintr-o anumita luna, suma maxima a penalizarii nu poate fi mai mare decat acest 100 lei si se atinge dupa penalizari succesive in 500 zile. Practic dupa 500 zile, la acest coeficient cota intretinerii neachitata se dubleaza, dar nu mai poate creste, adica dupa 500 zile nu se mai penalizeaza.

Faptul de a fi diminuata suma penalizarilor sau scazuta cu totul depinde numai de atitudinea comitetului executiv, dar in buna parte si de comportamentul restantierului. Se poate face o reducere, dar asta ca rezultat al discutiilor dintre parintii dv. si membrii comitetului si a unui angajament scris pe care sa-l si respecte.
Daca comitetul nu doreste sa diminueze suma penalizarilor, nu aveti ce face, raman sa plateasca.


Cereti in scris presedintelui,fisa de penalizari care se intocmeste pe fiecare ap care trebuie sa contina pt fiecare luna de plata in parte pe nr zile penalizatoare etc,solicitati-o si vedeti daca este calculata coercr.
Daca este vorba despre o asociatie de locatari infiintata in baza Legii 114/1996- Legea locuintei, puteti contesta penalitatile stabilite in baza Legii 230/2007 legea asociatiilor de proprietari. Numai asociatiile de proprietari cu personalitate juridica au voie sa adopte sistemul propriu de penalitati.
va multumesc pentru raspunsuri.Mai nou am aflat ca parintii mei au fost dati in judecata de asociatia de locatari pentru recuperarea datoriilor ,procesul urmand sa fie la sfarsitul lui februarie.Nu cred ca este cea mai buna solutie,de ce nu exista bunavointa din partea asociatie sa se fi ajuns la o solutie amiabila in cei doi ani adica 2011 si 2012 tatal meu a ramas fara loc de munca si au trebuit sa traiasca din pensia mamei si somajul tatalui ,iar din acesti bani trebuiau sa achite lunar si 2 rate la banci ,adica se poate dovedi cu acte ca nu este vorba de rea vointa din parteaparintilor mei.Pe listele de plata lapare o rubrica numita PIERDERI , aici se incarca de obicei doar apa rece.este legala aceasta rubrica ?eu nu o vad legala adica eu ce vina am daca se pierde apa pe traseu ,eu trebuie sa platesc cat consum.Daca tu comanzi o pizza prin telefon sa o aduca la usa ,iar cel care face livrarea pierde jumatate din pizza ta , ce faci? platesti o pizza intreaga?NU CRED.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Ianuarie 2014
bconstantin, utilizator

Alte discuții în legătură

10 zile termen de plata? wasd123 wasd123 As dori sa va intreb, daca asociatiile de bloc au si acestea de respectat o legislatie? Daca da, atunci, exista un termen de plata al intretinerii, pe ... (vezi toată discuția)
Ch intretinere incorecte nebunica nebunica Buna ziua , Va rog sa- mi spuneti unde pot depune o reclamatie pt urmatoarea speta 1, in vara trecuta in registram datorii la intretinere motiv pentru care ... (vezi toată discuția)
Achitarea pierderilor de apa iricon iricon Buna ziua, Dati-mi un sfat cu privire la achitarea pierderilor de apă de la întretinere. Suntem cinci persoane şi consumăm în fiecare lună între 10 ... (vezi toată discuția)