Art.163 se referă la procedura de comunicare, iar art.165 la data îndeplinirii procedurii de comunicare.Altfel spus, citarea este actul procedural prin care instnata dispune ca o persoană să se prezinte in fata sa la o dată determinată, iar citatia este înscrisul prin care se realizează actul de procedură.La art. 165 alin.2 nu există nici o mentiune pentru situatia cînd nici o persoana nu a fost gasita la domiciliu, iar postasul a depus plicul la cutia postală, mai ales cînd vb. despre o scrisoare recomandată, cu continut declarat si confirmare de primire.
Ar trebui luate in considerare si dispozitiile cuprinse în regulamentele Postei romane, pe care codul de procedura civila nu le reia, pt. că ar fi fost inutil.
Interpretind textul de lege, coroborat cu art.154 si 163, văzînd că la art. 163 se vb. despre agent , iar la art. 165 alin.2 despre functionar postal sau curier, rezultă că legiuitorul a reglementat distinct situatia cînd comunicarea se face prin agenti procedurali sau alti functionari ai instantei si situatia cind comunicarea se face prin postă.
Este adevărat că în practică factorul postal este asimilat ( in mod nelegal) agentului procedural, insă nu au aceleasi atributii.
As merge chiar mai departe, si as afirma ca factorul postal trebuie să procedeze conform reglementărilor proprii, deci dacă nici o persoana nu a fost gasita la domiciliu să lase un aviz, etc.
Cred că nu întîmplător la art.165 alin.2 se vb. despre "consemnarea refuzului de a primi corespondenta", ceea ce pare să aibă corespondent în regulamentele postale.
Citeste mai mult:
www.avocatnet.ro/content/for...
Follow us: Avocatnetro on Facebook