Buna ziua.Sunt casatorita cu sotul meu de 13 ani si vreau sa divortez deoarece nu ne mai intelegem .Avem o fetita de aproape 11 ani,care sigur vrea sa stea cu mine deoarece sotul a fost violent cu mine de fata cu ea si ei ii este teama de el,pe langa faptul ca nu sta mai deloc cu ea.Sotul are un salariu de 2500 lei iar eu de 900 lei,el are un credit de nevoi personale de 14700 euro ,luat in timpul casatoriei,o descoperire de card de 2000 lei.Eu nu sunt trecuta niciunde pe creditul lui,nici ca coplatitor ,nici ca sotie.Avem impreuna o masina evaluata la 4000 euro,care este pe numele meu.Stam in chirie cu acte in regula de 5 ani si avem numa ceva bunuri casnice,in rest nimic.Dupa cum vad sotul nu e de acord sa divortam de comun acord la mediator .Intrebarea mea este,daca se ajunge in instanta,judecatorul ne imparte ratele si atunci risc sa pierd custodia din cauza salariului nu foarte mare?Eu am fost de acord sa ramana el cu masina si sa plateasca creditul ,dar el nu e de acord,deoarece am luat creditul pt. masina pe care am dat aproape 11000 euro in 2007,dar acum a scazut pretul la masini.
Buna ziua,din cate bine stiu copii de cele mai multe ori raman in grija mamei,numai atunci in cazul in care mama este scoasa ca obiect al denaturarii,caz in care la dvs nu este valabil,nu are importanta salariul,iar de divort chiar daca el nu este de acord pana la urma Judecatoria se va pronunta si fara acordul lui,important este ca dvs sa aveti martori care sa confirme ca era violent cu dvs si ca de multe ori si fetita era martora la aceste scene,tinand cont ca fetita va fi audiata si i se va pune intrebari referitoare la persoana in grija careaia va dori sa ramana este bine,iar in ceea ce priveste imprumutul facut de sot si tinand cont ca dvs nu va folositi de acel bun(autoturism)el va trebui sa plateasca acel credit.
Nu, nu riscati sa pierdeti domiciliul fetei din cauza ratelor.
Autoritatea parinteasca se va exercita in comun, aveti sanse sa se stabileasca domiciliul fetei la dvs si sa fie stabilita o pensie de intretinere din partea tatalui.
Partajul va fi cel care va imparti bunurile si datoriile. Din ce am observat, se practica o actiune separata pentru partaj pentru ca dureaza mai mult si costa ceva mai mult decat divortul.
Consultati totusi un avocat.
Divortul si partajul sunt doua chestiuni distincte, daca partile nu se inteleg.
Divortul va fi pronuntat de instanta, daca relatiile de familie sunt iremediabil vatamate si casatoria nu mai poate continua, administrand dovezi in acest sens (inscrisuri si mai ales martori). Cel mai probabil va fi custodie comuna, iar locuinta minorei va fi cu dvs (tb sa aveti in acest sens o locuinta corespunzatoare cresteriii minorei). Tatal va fi obligat la plata unei pensii de intretinere astfel ca nu se pune problema sa nu aveti cu ce intretine copilul, la venitul dvs adaugandu-se si pensia platita de tata.
Cat despre partaj, acesta va a avea ca obiect atat bunurile, cat si datoriile comune, din timpul casatoriei.
Nu conteaza ca nu figurati in creditele acordate sotului, daca acestea au fost facute in timpul casatoriei si in legatura cu casatoria (dvs chiar ati mentionat ca din banii de credit a fost achizitionat autoturismul) atunci reprezinta un pasiv care si el trebuie impartit intre fostii soti, cu ocazia partajului.
Eu nu pot decat sa va sfatuiesc sa incercati sa va intelegeti amiabil pe cat mai multe aspecte, atat legate de casatorie, minor si partaj, pt ca - in caz contrar - costurile vor fi foarte mari.
Asa am tot sperat si eu ,sa ne intelegem,dar vad ca el nu prea vrea,cred ca ar vrea sa ramanem inca casatoriti,el sa faca in continuare ce vrea si eu sa stau acasa sa vad ca pleaca dimineata la 8 si vine noaptea la 12,1.Maine consult si un avocat si sper sa reusim sa cadem la un acord comun.Mi se pare normal sa platesc si eu din rate deoarece ne-am folosit impreuna de bani,numa sa nu pierd fetita.
Sper sa rezolvam amiabil,de dragul fetitei,mai ales ca el este cel care a vrut sa divortam la inceput,si cred ca vrea in continuare.Numa ii este frica ca ramane el sa plateasca tot,de aia vroiam sa stiu ce ar trebuii sa platesc eu si sa vad daca nu risc sa pierd fetita in favoarea lui.
Sedinta de informare poate fi realizata si de catre avocat.
In caz de divort , instanta hotaraste, odata cu pronuntarea acestuia, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si, daca este cazul, de invoiala parintilor.( aceasta poate fi consfintita intr-o tranzactie , semnata de ambele parti litigante )
Dupa divort, autoritatea parinteasca se exercita de catre ambii parinti, in afara de cazul cand instanta decide altfel.( instanta de judecata, tinand cont de intelegerea survenita intre parti , avand in vedere si alte probatorii , ancheta psihosociala efectuata , spre exemplu, poate dispune ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti ).
Astfel, daca exista motive intemeiate, sustinute si de intelegerea intre cei impricinati , instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.
(celalalt parinte pastreaza doar dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului si poate avea stabilit un program de vizitare, derulat in intervale de timp determinate).
Succes.
Alte discuții în legătură
Incredintare copil
ionela2014
buna ziua. Sunt casatorita din iulie anul trecut si am o fetita de 3 luni. Avem apartament cumparat din iunie anul trecut dar pentru ca nu eram casatoriti a ... (vezi toată discuția)
Intelegere divort
mcv
Vrem sa divortam la notar.Avem o fiica de 17 ani si 5 luni. Sotia cere sa parasesc domiciliul comun inainte de pronuntarea divortului. Eu sunt de acord. Dar ... (vezi toată discuția)