avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia Copilului de catre tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia Copilului de catre tata

Bunaziua, as dori un raspuns referitor la custodia fetitei de 3 ani, dupa divort

Mama in timpul cand eram plecat la munca in strainatate a luat fetita si sa mutat la parintii ei
Nu are suficiente venituri sa intretina fetita,mentionez ca este executata juridic pentru datorii facute innaintea casatoriei venitul ei net(minim pe economie) fiind de aproximativ 500 de lei
Mai are un copil in intretinere rezultat din alta casatorie fara ca acesta sa beneficieze de pensie alimentara
Locuinta parintilor este formata din 2 camere unde inca locuiesc legal 2 frati ai sotiei
Doar unul din parintii sotiei inca lucreaza, venitul lui find minim pe economie
Innainete si dupa perioada nasterii 2 ani, nu a avut venituri, si nici ajutor prenatal
Mentionez ca dipsun de locuinta (apartament proprietate personala)
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:43, 13 Iunie 2016
Motivele prezentate de dvs pot in cel mai bun caz sa duca la stabilirea domiciliului minorei la domiciliul dvs,,,custodia'' autoritatea parinteasca se exercita in comun de ambii parinti aceasta fiind regula.Solicitati o consultatie unui av pt a va lamuri aceste notiuni si pt a va da un sfat util .Succes.
Daca minorul este echilibrat emotional, este hranit si ingrijit corespunzator, este atasat de mama iar aceasta este implicata in cresterea copilului va fi greu sa determinati schimbarea locuintei la dvs, chiar daca aveti o locuinta in proprietate (acesta nu este singurul criteriu in functie de care se apreciaza ceea ce e in interesul superior al copilului).

Dvs contribuiti material la cresterea copilului ?
Instanța, odată cu divorțul, va stabili cine exercită autoritatea părintească asupra copilului, va stabili locuința copilului și pensia de întreținere. Dacă dovediți că puteți îngriji mai bine copilul, locuința copilului va fi stabilită la dvs. Autoritatea părintească este de regulă comună. În vederea stabilirii locuinței la unul dintre părinți, instanța de judecată va lua în considerare, pe lângă condițiile de creștere și educare (care trebuie să fie decente/corespunzătoare), și apropierea copilului față de părinți, relația dintre ei etc. Aceste aspecte vor fi determinate prin probe: acte, martori, interogatoriu, anchetă socială, expertize se specialitate (mai rar).
Instanta hotaraste, odata cu pronuntarea acestuia, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si, daca este cazul, de invoiala parintilor.( aceasta poate fi consfintita intr-o tranzactie , semnata de ambele parti litigante )

Dupa divort, autoritatea parinteasca se exercita de catre ambii parinti, in afara de cazul cand instanta decide altfel.( instanta de judecata, tinand cont de intelegerea survenita intre parti , avand in vedere si alte probatorii , ancheta psihosociala efectuata , spre exemplu, poate dispune ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti ).


Astfel, daca exista motive intemeiate, sustinute si de intelegerea intre cei impricinati , instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.

(celalalt parinte pastreaza doar dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului si poate avea stabilit un program de vizitare, derulat in intervale de timp determinate).


Succes.

Concret, daca fetei ii era bine cu mama cat erati la munca, ar trebui sa-i fie si acum.
Eu nu am vazut motive de a schimba situatia. Sigur, depinde si de ancheta sociala si de alte detalii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divortul la notar cu minor Georgiana Trandafir Georgiana Trandafir Urmeaza sa divortam si avem o fetita minora. In cazul divortului la notar se poate cere dreptul total de decizie al mamei? Am inteles ca se poate doar custodie ... (vezi toată discuția)
Incredintare copil ionela2014 ionela2014 buna ziua. Sunt casatorita din iulie anul trecut si am o fetita de 3 luni. Avem apartament cumparat din iunie anul trecut dar pentru ca nu eram casatoriti a ... (vezi toată discuția)
Custodia unui copil Elenapusa Elenapusa O femeie si un barbat se cunosc. Dupa o perioada femeia ramane insarcinata si face o fetita. Femeia si barbatul nu sunt casatoriti legal. Fetita este ... (vezi toată discuția)