avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbaterea Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbaterea Succesiune

Buna seara. ajutati-ma si pe mine cu o problema va rog . prefer sa nu dau nume. O sa specific prin anumite litere.
Am fost solicitat sa ma prezint la un notar public cu privire la o succesiune in urma bunicului (decedat) (a). Bunica este in viata(b).
Aceasta succesiune doreste sa o faca una din fiicele respectivului (a) si (b).
Eu si sora mea suntem sau nu mostenitoare de drept avand in vedere ca suntem nepoatele lui (a) si (b) iar tatal nostru fiind fiul lui (a) (b),acesta fiind este decedat.
Bunicii i se revendica jumatate sau cum se face/?
Care poate sa ma ajute ? va rog

Dumneavoastra impreuna cu sora veniti la mostenire prin reprezentare culegand partea ce ar fi revenit tatalui dvs.
Bunica dvs are dreptul la 1/4 din masa succesorala( tot ceea ce a apartinut bunicului la momentul decesului : bunuri proprii in intregime si cota proprie din bunuri comune) iar copiii bunicilor impreuna cu dvs si sora , restul de 3/4 din aceeasi masa succesorala.
Multumesc pentru raspuns
Buna ziua.
In urma discutiilor cu privire la succesiune , s-a ajuns la concluzia ca fiecare primeste partea lui de drept dar, cu tot cu datorii la impozit (aici este vorba de impozit al unui pamant care urmeaza a fi impartit ). De ce trebuie sa primeasca fiecare o bucata de pamant dar cu tot cu impozit (destul de mare) atat timp cat nici eu nici sora mea nu am beneficiat nici nu am locuit pe acel pamant ?.
Nu se poate face suucesiune ,dar fara datorii a impozit ? La notar sau la tribunal ?
Cine imi poate spune cam ce costuri implica aceasta succesiune din partea mea si a surorii mele ?
In cazul in care certificatul de mostenitor se emite dupa 2 ani de la data decesului defunctului se datoreaza impozitul de 1% calculat la valoarea bunului imobil.


Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.

Daca dezbaterea succesorala este realizata in termen de doi ani de la decesul autorului, nu mai este datorat impozitul de 1 % , din masa partajabila.



In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).



Cererea de ajutor public judiciar poate viza scutirea taxei judiciare de timbru.( cheltuielile de judecata sunt , asadar, reduse , existand doar obligatia de plata a onorariului de avocat ).

Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie eec eec Buna ziua, va rog sa-mi spuneti si mie ce solutii ar fi pentru ca un apartament care era al bunicii mele din partea tatal meu decedat in iunie 2014 .Bunica ... (vezi toată discuția)
Succesiune rami33 rami33 Buna ziua, ma puteti ajuta cu un sfat pentru urmatoarea situatie: bunicii mamei au decedat, succesiunea nu a fost facuta intrucat ceilalti doi frati nu doresc ... (vezi toată discuția)
Succesiune in lipsa mostenitorilor rara_rara rara_rara Buna seara, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Mama a avut 10 hectare de pamant pe care si le-a insusit, abuziv, una din surorile mele(furand ... (vezi toată discuția)