avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Societatile comerciale de la parterul unui bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Societatile comerciale de la parterul unui bloc

Buna ziua,
la parterul blocului sunt din constructie spatii comerciale, care sunt in legatura cu Asociatia de proprietari doar apa rece sau calda in unele cazuri. care sunt cheltuielile comune care acestea trebuie sa le achite si care sunt prevederile legale in acest sens.

Administratorii societatilor nu doresc sa achite administratorul atata timp cat spatiu este dat spre inchiriere sau nu consuma apa.

Ca o masura asiguratorie s-a stabilit de catre asociatie sa incaseze de la societati comerciale Fond Rulment Bloc, pentru ca nu o data sa intamplat sa isi mute sediu sau punct lucru si sa nu achite cheltuielile la zi sau mai rau sa intre in faliment.
cum ne putem acoperi noi ca asociatie ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:43, 16 Ianuarie 2014
sa studiati putin legea 230/2007...
Daca au alt proprietar si nu sunt ale asociatiei, se aplica prevederile Legii 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si H.G. 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007.

HG 1588/2007 Art. 32. — (1) Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de platä a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine Ia cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.

(3) Nici un propnietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renutanii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cualta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Aceste spatii comerciale, chiar daca au destinatia de spatii comerciale - din proiectare, au un proprietar, astfel ca dvs. asociatia trebuie sa „discutati” doar cu acesta/acestia.
Asa cum a scris mai sus @thran, proprietarii care detin spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta in condominii, se supun acelorasi prevederi legale ca si ceilalti proprietari de spatii cu destinatia de locuinta.
Pentru a nu intra in conflict cu acesti proprietari, trebuie sa le amintiti aceste lucruri, sa le explicati in mod civilizat drepturile si obligatiile proprietarilor si mai ales, trebuie sa incheiati cu acestia o Conventie de plata conf. prev. HG nr. 1588/2007, art.37. Aceasta conventie o puteti intocmi dvs. sau daca doriti uitati-va in partea dreapta a paginii, la Documente utile, unde o sa gasiti un astfel de model care nu-i chiar batut in cuie, adica va orientati la fata locului... Si noi am avut probleme cu unii dintre proprietari, dar dupa niste discutii mai furtunoase (o parte dintre acesti patroni afisau o atitudine sfidatoare in relatiile cu as. prop.), am intocmit aceste conventii, sunt „prinsi” pe lista de plata a blocului, le intocmim facturi si chitante ca sa poata sa-si introduca cheltuielile de intretinere in contabilitate.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spatii comerciale care nu fac parte din asociatia de proprietari caragiu caragiu Desi pare greu de crezut inca mai sunt spatii comerciale situate la parterul blocurilor care nu au acord de asociere cu asociatia de proprietari. Nepasare, ... (vezi toată discuția)
Reparatii atic gabics gabics Bună ziua! Maică mea este administratoare la o asociație de propr., o scară de bloc care are la parter magazine. Magazinele sunt independente de ... (vezi toată discuția)
Magazinele din bloc turn contribuie la reparatii de acoperis? Marica_sz Marica_sz Buna ziua, Stau intr-un bloc cu 10 etaje.Parterul si jumatatea etajului 1 este ocupat de magazine. Locatarii de la ultimul etaj sunt ... (vezi toată discuția)