avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Se poate face cadastru?
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Se poate face cadastru?

Buna Ziua.Am urmatoarea situatie:
-o casa de 90mp si un teren de 200mp (un proprietar) pt care se cere succesiunea iar apoi o executare silita pe o parte care ii va reveni celui care are probleme(proprietarului) .Intrebarea mea este daca se poate face cadastru la casa tinand cont ca aceasta a fost construita doar pe f.putin mp din cei 200mp,restul terenului de sub casa fiind o mostenire a tatalui proprietarului ,acesta la randul sau neavand act de mostenitor(nu s-a facut succesiunea pt acest teren)Sper din suflet sa primesc un raspuns exact .Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: bgigi , utilizator 15:41, 20 Ianuarie 2014
În cartea funciara pot fi doi proprietari, unul pe teren și altul pe constructie, dar probabil ca dvs doriți sa fiți proprietar si pe construcție și pe terenul de sub construcție. Dacă spuneți ca locuinta este construita parțial pe un teren care nu va aparține atunci proprietarul acelui teren vă poate cere în justiție sa eliberați terenul pe care îl ocupați cu locuinta. Este o parere la modul general pentru ca nu am înțeles foarte bine situația dvs. Daca puteti explica mult mai detaliat situația poate va putem da și mai multe informații. Nu am înțeles partea cu executarea silita, de ce, cine, pentru ce motiv, în favoarea și defavoarea cui, etc.
Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2014
ABIS Engineering SRL, Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI
Persoana X are o casa de 90mp si un teren de 200mp.Cand s-a inceput constructia casei nu s-a tinut cont de cei 200mp casa construindu-se doar pe cativa mp din cei 200mp.Restul terenului de sub casa este mostenirea tatalui persoanei X (dar nu s-a facut succesiunea nici pt acest teren...s-au inteles fratii verbal intre ei.)Intrebarea mea este daca se poate face cadastru in aceste conditii si ulterior daca se poate vinde ceva din casa pt ca....persoana X are o executare silita pe numele sau.Debitorul a cerut sa se faca succesiunea intre persoana X si cei doi copii in urma decesului primei sotii.Sper ca explicatia mea sa fie inteleasa pt ca am f.mare nevoie de un raspuns din partea d-voastra.Multumesc foarte mult.
Daca se rezolva problema cu faptul ca locuinta este situata parțial pe terenul altcuiva atunci se va putea face câte funciara pe numele lui x și a celorlalti coproprietari rezultați din succesiune dar executarea silita va apărea in cartea funciara si nu va putea fi "ocolita". Persoana x nu va putea sa vândă/doneze/etc partea sa din proprietate atâta timp cât are o executare silita pe numele sau. În cealaltă privinta, atunci când o construcție a fost edificata pe terenul altcuiva, au existat mai multe posibilități: demolare parțială, cedare teren de sub construcție către proprietarul construcției, etc. Tatăl lui x impreuna cu frații pot face carte funciara pe celalalt teren și apoi ii pot ceda/vinde lui x terenul de sub casa, pe care x îl poate alipi la terenul sau de 200mp(pentru care va face carte funciara fără a lua în calcul încă locuinta) , urmând ca apoi sa inscrie in cartea funciara si constructia.
Ultima modificare: Vineri, 17 Ianuarie 2014
ABIS Engineering SRL, Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI
Multumesc mult pt raspuns.Am inteles cum e cu executarea dar nu stiu daca se poate rezolva problema cu terenul de sub casa in sensul ca...persoana x nu are acest interes si chiar daca ar vrea sa rezolve problema este mai complicat pt ca tatal sau(cel care plateste impozit pe teren)mai are o sora si inca un frate plecat din judet de care nu mai stie nimeni nimic de f mult timp,deci nu cred ca s-ar putea face succesiunea pt acel teren.In concluzie am inteles ca daca nu se poate rezolva problema terenului de sub casa nu se poate face succesiunea nici pt casa.Va rog sa ma corectati daca am inteles gresit.

In legatura cu faptul ca s-a facut casa pe alt teren.....acum 20 si ceva de ani era de ajuns sa ai 2 ari de teren ca sa poti sa-ti construiesti casa.Persoana x nu a tinut cont ca terenul pe care a construit casa nu este al lui pt ca era ,,mostenirea,, tatalui sau si nu avea de ce sa isi faca griji.Nici acum nu ar fi o problema numai ca din pacate exista aceasta executare pe bunurile persoanei x si s-a ajuns la executarea casei si implicit succesiunea pt casa
Daca persoana x a construit locuinta împreună cu soția atunci se poate face succesiunea pe acea locuinta(luându-se în calcul doar construcția, nu si terenul) indiferent de terenul pe care este situata, asa cum se poate face succesiunea și pe un bun mobil, de exemplu o mașină, indiferent de garajul unde este parcata.
Ulterior succesiunii, cu cartea funciara va fi mai greu pana ce nu se rezolva și problemele cu terenul.

Alte discuții în legătură

Vanzare teren, dezmembrare. buna ziua! am intalnit o problema ... vitalsmart vitalsmart Vanzare teren, dezmembrare. Buna ziua! Am intalnit o problema la achizitia unui teren. Vanzatorul are un lot de 5000mp. Pe acest teren este o casa. La OCPI ... (vezi toată discuția)
Dreptul de posesie prin uzucapiune caesar58 caesar58 Va rog sa ma ajutati in rezolvarea unei probleme pe care o am. Parintii mei( decedati in 1995 si 2000), impreuna cu unchiul (fratele tatalui) si matusa ... (vezi toată discuția)
Amenda pentru constructie fara autorizatie krysy krysy buna ziua ... in anul 1990 tatal meu a platit o amenda pt un imobil ridicat fara autorizatie de constructzie ...anul trecut dansul a decedat iar noua ... (vezi toată discuția)