avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenda pentru constructie fara autorizatie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenda pentru constructie fara autorizatie

buna ziua ... in anul 1990 tatal meu a platit o amenda pt un imobil ridicat fara autorizatie de constructzie ...anul trecut dansul a decedat iar noua mostenitorilor nu ni s`a facut succesiunea decat pe terenul pe care se afla si casa ..pt ca ne`a spus ca daca nu avem autorizatzie nu ne poate face succesiunea si pt casa...
acum noi vrem sa vindem acel teren + casa care se afla pe el....vrem sa stim daca dupa atatzia ani de cand este construita casa ..adik din 1990 ..mai este nevoie de autorizatzie ..s`au s`a prescris ...m`ai ales ca avem si dovada ca amenda a fost platita
Cel mai recent răspuns: Elena Zodila , Avocat 12:48, 13 Iulie 2010
Ca sa o puteti vinde trebuie sa dovediti ca sunteti prorietarii ei. Faptul ca s-a platit amenda nu echivaleaza cu un drept de proprietate asupra casei.
Formulati o actiune la judecatorie in calitate de mostenitori ai tatalui dumneavoastra si solicitati sa vi se constate, in temeiul art. 111 cod procedura civila si in contradictoriu cu primarul localitatii, dreptul de proprietate asupra casei, pe care trebuie sa o descrieti. Atasati la cerere actul de proprietate asupra terenului, certificat de atestare fiscala, dovada achitarii amenzii.
Dupa ce o sa obtineti o hotarare definitiva o sa puteti efectua documentatie cadastrala, o sa puteti proceda la intabulare si eventual la vanzarea casei.
Faptul ca amenda s-a achitat nu echivaleaza cu obtinerea unei autorizatii de constructie. Orice constructie este reglementata de Legea 50/1991 si este obligatorie obtinerea unei autorizatii de constructie. Nu puteti vinde un teren cu un imobil ce nu are autorizatie de constructie deoarce cumparatorul nu isi va putea inscrie dreptul de proprietate aupra constructiei in cartea funciara decat in baza autorizatiei si a provesului-verbal de receptie a constructiei. Asa dar, nici un cumparator nu va fi dispus sa cumpere un imobil a carui situatie juridica nu este lamurita, in plus nici un birou notarial nu v-a incheia contract de vanzare-cumparare si pentru constructie, ci doar pentru teren.
Faptul ca amenda a fost data in 1990 nu va l-a absolvit pe defunct si de altfel nici pe mostenitori de obligatia intrarii in legalitate asupra constructiei.
Chiar daca autoritatile sunt obligate prin lege sa sanctioneze in termenul de 2 ani de la data constatarii contraventiei asta nu inseamna ca vi s-a rezolvat problema si nu aveti obligatia de intra in legalitate cu constructia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinul prefectului??? julius.jr julius.jr in conditiile enumerate mai jos se mai poate emite ord. prefect?? 1-casa construita in 1965,fara acte dar cu acord parinti, cu perete comun cu casa ... (vezi toată discuția)
Acte teren rataxen rataxen Buna seara. am si eu o problema daca ma puteti ajuta cu un sfat. parintii prietenului meu au decedat. in urma decesului au ramas o casa o magazie 650 mp cc ... (vezi toată discuția)
Casa fara acte. Imparatul Imparatul Ce as putea face in urmatorul caz? Bunicii mei, au o casa si poamant la tzara. Pe pamantul pe care este contruita casa (casa ridicata din 1920), i a-s facut ... (vezi toată discuția)