avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... SUPERDIRECTORUL
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

SUPERDIRECTORUL

Buna ziua,

Intrebarea mea este urmatoarea: este cumva, undeva, reglementata capacitatea unui director de scoala de a aproba propria sa cerere ?
Mai precis, este legal ca un director de scoala sa depuna si sa aprobe tot el o cerere prin care acesta suplineste (platit) orele unui profesor aflat in concediu de boala ?
Am aflat despre un astfel de caz incredibil, si ma gandesc ca primul lucru anormal este acela ca in calitate de director, esti platit sa lucrezi opt ore pe zi pe aceasta functie, iar asta inseamna ca nu ai cum, in aceste opt ore, sa faci (PLATIT) si altceva decat functia ta de baza, recte sa predai ca suplinitor ore de fizica, matematica, romana, chimie, sport, dar si ore cu copii prescolari (?!!!) de la gradinita atasata scolii. Si nu una-doua ore, ci sute pe an !.
Cel mai recent răspuns: marshanna , utilizator 08:12, 17 Ianuarie 2014
Directorul este obligat sa asigure suplinirea pe orice situatie de absenta a profesorului, de regula cu aceeasi specialitate, insa nu cu propria persoana pe orice concediu medical. Este impropriu si ilegal.
Concediile medicale suplinite se platesc, asa cum se platesc si orele suplinite in alte circumstante. Ce sa va zic? Nu scrie nicaieri ca ar avea dreptul, dar scrie ca orele de ed. fizica se acopera cu profesor de ed. fizica, orele de limbi straine cu prof. de limbi straine sau care au pe diploma de licenta aceasta specializare, invatamantul primar (cela mai dificil de abordat), cu profesori pentru invatamantul primar/institutori/invatatori. La educatori...
In Legea 1/2011 scrie cum se fac incadrarile, in Metodologia miscarii personalului didactic sunt precizate ariile curriculare care pot fi acoperite de o specialitate.
In Metodologia de organizare a concursului pentru functia de director scrie ca acesta trebuie sa fie apt sa inlocuiasca orice profesor, in cazul in care intr-o ora/zi nu se poate asigura suplinirea cu personal didactic in specialitate. Maxim o zi ...
Multumesc, raspunsul este un capat pe care se poate sapa si ajunge la niste documente clare, unde sa scrie negru pe alb cum stau lucrurile. In speta de fatza, existau variante calificate, cadre didactice cu studii apropiate de cele ale colegului absent, si culmea, secretara a fost uneori trimisa sa faca ora (adica sa stea cu copiii, ca numai la matematica nu se pricepea doamna secretara...), in timp ce directorul si-a insusit banii pe orele respective, chit ca el statea in birou :-)
In fine, eu doar ce am aflat de situatie si am vazut documente, insa dupa cateva discutii am inteles ca se practica aceste gen de infractiune in multe scoli din mediul rural, mai ales cele mici, unde nu ai prea multe metode ca sa inlocuiesti un profesor. Si ca atare, nea directorul se sacrifica si preda ceva ce nu stie, adica o pune pe secretara sa stea cu copiii in curte, in timp ce ei joaca fotbal si invata astfel sa numere si sa adune cate goluri au dat.
Apropos, un astfel de specimen castiga cam pe la 6000 de lei pe luna.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cu ora director scoala Lauramoro Lauramoro Am citit cu atentie legislatia stufoasa privind plata cu ora in acest an scolar si as vrea si o alta parere!In scoala noastra un profesor titular doreste 2 ore ... (vezi toată discuția)
Doua contracte de munca? ana500 ana500 Buna ziua. Lucrez intr-o institutie de invatamant. Ma poate lamuri cineva ce sa fac in urmatoarea situatie: am doua cadre didactice dintre care unul este ... (vezi toată discuția)