Din Legea nr.19/2000 (Legea pensiilor):
Art. 5. - (1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
IV. persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
V. Persoanele care se regasesc in doua sau mai multe situatii prevazute la pct. IV.
(2) Se pot asigura in sistemul public, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1).
Din Normele de aplicare a Legii 19/2000:
Contractul de asigurare şi declaraţia de asigurare
7. În sistemul public de asigurări sociale se pot asigura pe bază de contract de asigurare, în condiţiile legii, şi alte persoane care nu se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) din lege, inclusiv persoane care nu realizează venituri din activităţi profesionale.
De asemenea, se pot asigura pe bază de contract de asigurare şi persoanele care, asigurate în temeiul art. 5 alin. (1) din lege, doresc să îşi completeze venitul asigurat până la plafonul prevăzut de lege.
Citind cele de mai sus, nu-mi dau seama de ce ati fost pusa in imposibilitatea de a incheia un contract de asigurare.
Eu stiu ca va puteti prezenta la Casa de Pensii cu carnetul de munca, cu actul de identitate unde incheiati un astfel de contract pe orice suma doriti dvs. Veti plati o contributie lunara de 31,3% din suma asigurata.
Poate un coleg mai documentat va poate raspunde.
Raspunsul rezulta chiar din economia art. 5 din Legea nr. 19/2000: in calitate de asociat unic sunteti asigurat obligatoriu, prin efectul legii.
Aceasta inseamna ca aveati obligatia sa achitati CAS. Va vor trimite instiintare si vor proceda la executarea silita a sumelor. De altfel, potrivit art. 6 ind. 1, alin. (1) din Legea nr. 19/2000, dvs. aveati obligatia sa depuneti, in termen de 30 de zile de la data incadrarii in situatia prevazuta la art. 5, alin. (1), pct. IV, lit. a), o declaratie de asigurare.
Daca achitati CAS-ul restant si majorarile de intarziere, perioada va reprezenta stagiu de cotizare (vechime in munca). De incheiat trebuie sa incheiati o declaratie de asigurare.