avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de asigurare sociala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de asigurare sociala

buna ziua,

sunt asociat unic la o firma(nu am contract de munca incheiat, cartea de munca este inchisa din 2001) si am vrut sa-mi fac un contract de asigurare la casa de pensii unde mi-au cerut sa duc bilantul din 2004,2005,2006 si semestrul I 2007 dupa care mi-au zis ca in 2006 am la firma profit net de 3818lei si calculat din 2006 ar trebiu sa platesc in jur de 20.000 lei contributii plus penalizari. Nu sunt lamurita de ce mi-au cerut bilanturile si de ce nu pot incheia contract de asigurare incepand de anul acesta. In 2004, 2005 nu am ridicat dividende de la firma, profitul a fost repartizat pe rezerve legale, in 2006 profitul net de 3818 a fost repartizat pe dividende si impozitat.
cum sa procedez sa pot incheia de anul acesta un contract de asigurare pentru pensie daca se poate.
multumesc de ajutor!
Cel mai recent răspuns: lupascumihaela , utilizator 16:59, 10 Aprilie 2009
Din Legea nr.19/2000 (Legea pensiilor):
Art. 5. - (1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
IV. persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
V. Persoanele care se regasesc in doua sau mai multe situatii prevazute la pct. IV.
(2) Se pot asigura in sistemul public, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1).

Din Normele de aplicare a Legii 19/2000:
Contractul de asigurare şi declaraţia de asigurare
7. În sistemul public de asigurări sociale se pot asigura pe bază de contract de asigurare, în condiţiile legii, şi alte persoane care nu se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) din lege, inclusiv persoane care nu realizează venituri din activităţi profesionale.
De asemenea, se pot asigura pe bază de contract de asigurare şi persoanele care, asigurate în temeiul art. 5 alin. (1) din lege, doresc să îşi completeze venitul asigurat până la plafonul prevăzut de lege.

Citind cele de mai sus, nu-mi dau seama de ce ati fost pusa in imposibilitatea de a incheia un contract de asigurare.
Eu stiu ca va puteti prezenta la Casa de Pensii cu carnetul de munca, cu actul de identitate unde incheiati un astfel de contract pe orice suma doriti dvs. Veti plati o contributie lunara de 31,3% din suma asigurata.

Poate un coleg mai documentat va poate raspunde.
Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Raspunsul rezulta chiar din economia art. 5 din Legea nr. 19/2000: in calitate de asociat unic sunteti asigurat obligatoriu, prin efectul legii.

Aceasta inseamna ca aveati obligatia sa achitati CAS. Va vor trimite instiintare si vor proceda la executarea silita a sumelor. De altfel, potrivit art. 6 ind. 1, alin. (1) din Legea nr. 19/2000, dvs. aveati obligatia sa depuneti, in termen de 30 de zile de la data incadrarii in situatia prevazuta la art. 5, alin. (1), pct. IV, lit. a), o declaratie de asigurare.

Daca achitati CAS-ul restant si majorarile de intarziere, perioada va reprezenta stagiu de cotizare (vechime in munca). De incheiat trebuie sa incheiati o declaratie de asigurare.
multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract sau declaratie de asigurare sociala? alina240 alina240 Buna ziua As dori sa stiu ce diferenta este intre contractul si declaratia de asigurare sociala care se incheie la Casa de Pensii. Ma refer aici la ... (vezi toată discuția)
58 ani, pensionat definitiv pe caz de boala, pot fi administratorul unei firme? calinic iuliana calinic iuliana pot fi administratorul unei sc-srl daca am 58 ani si sunt pensionata pe caz de boala definitiv?trebuie sa renunt la statutul de pensionar sau nu? (vezi toată discuția)
Pot sista contributia mea la sistemul de pensii ? sachelariec sachelariec sunt particular , persoana fizica si am 32 de ani de cotizare la sistemul de pensie. doresc sa sistez contributia mea. 1. cand am inceput contributia la ... (vezi toată discuția)