avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nerespectare procedura somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nerespectare procedura somaj

Buna, vreau sa ma ajutati intr-o problema. Am muncit la o firma care era in franciza cu OMV. Activitatea firmei s-a incheiat, unii am ramas fara servici si dorim sa depunem actele pt somaj. Fostul sef nu doreste sa ne mai raspunde la telefon. Ce putem face? Ce acte trebuie pentru somaj,unde trebuie depuse actele, cum putem face rost de ele, unde trebuie sa mergem ca sa obtinem un raspuns favorabil in ceea ce priveste somajul.

Multumesc frumos, astept cu nerabdare un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:39, 1 Iulie 2009
In primul rand angajatorul trebuie sa va inmaneze deciziile de concediere , cu acordarea preavizului aferent , iar ulterior sa inregistreze la ITM deciziile de desfacere ale contractului individual de munca cu art. 65 din Codul muncii. Daca nu s-a initiat nici o procedura de aceste fel nu puteti intra in somaj. Incercati sa luati legatura urgent cu angajatorul .
Pentru intocmirea dosarului pentru primirea indemnizatiei de somaj va trebuie urmatoarele:
- copie dupa cartea de identitate;
- copie dupa certificatul de casatorie;
- copie dupa certyificatul de nastere;
- copie dupa actele de studii;
- copie dupa carnetul de munca;
- adeverinta medicala, de la medicul de familie;
- certificat fiscal (de la administratia fiscala de care apartineti);
- adeverinta cu salariul pe 12 luni (adeverinta tip o luati de la ALOFM si o completeaza angajatorul);
- un dosar cu sina.
Daca angajatorul nu poate fi contactat mergeti la ITM si verificati daca au fost depuse deciziile de desfacere. In caz contrar, daca tot sunteti acolo, faceti o sesizare scrisa in care relatati inspectorilor de munca problema. Presupun ca nu ati semnat niciun preaviz.
Nu cred ca este necesar semnarea preavizului de catre salariat, angajatorul trebuie sa-i aduca la cunostinta faptul ca de la data de ... se afla in preaviz, intrucat postul i s-a desfiintat.
Daca nu s-au depus deciziile de incetare a c.i.m. in baza art.65 alin.1 C.mun. sunt slabe sanse de a beneficia de somaj.
Bun, si care e dovada faptului ca angajatorul i-a adus la cunostinta salariatului ca va fi concediat? Cu semnatura personala pe decizie sau prin posta, cu confirmare de primire.
Presupui ca salariatul e la serviciu si poate primi personal acel preaviz.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Aprilie 2009
pakos, utilizator

Alte discuții în legătură

Instiintare, preaviz, concediere, somaj DONA OTILIA DONA OTILIA Buna ziua, as avea si eu o mare problema. Am discutat cu cei de la firma in cadrul careia am lucrat pana sa intru in concediul de crestere copil si am ... (vezi toată discuția)
Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva ContSters83331 ContSters83331 Am si eu o mare problema: astazi mi-au adus la cunostinta ca firma la care lucrez isi restrange activitatea, si 5 angajate vor fi date afara. Mai este ... (vezi toată discuția)