Buna ziua,
as avea si eu o mare problema. Am discutat cu cei de la firma in cadrul careia am lucrat pana sa intru in concediul de crestere copil si am stabilit pentru ca sa desfiintat postul meu sa intru in somaj. Iata ce am primit si sunt nedumerita ca nu stiu ce legatura are cu decizia de somaj.
" Ca urmare a reorganizarii societatii..., s-a decis desfiintarea postului de asistent manager ocupat de d-vostra in cadrul societatii.
Va informam ca data de 11.03.2011 este ultima zi lucratoare in care contractul d-vostra de munca isi produce efectele,urmand ca la data de 12.03.2011 contractul sa inceteze conform art 65 alin.(1).
La data prezentei informari, societatea nu are locuri de munca vacante."
Ar trebui sa semnez aceasta informare pentru ca nu vad nici o legatura cu somajul.
Va rog sa ma ajutati.
Art.65-codul muncii , invocat in speta arata de ce ati fost concediata-datorita desfiintarii postului.Art.67 din aceeasi lege ne arata ca cei care au fost concediati in temeiul art.65 beneficiaza de somaj.Au procedat corect.
Art. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca, determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa, dintre cele prevazute la alin. (1).
Art. 66
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva.
Art. 67
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
Aceea este o instiintarea. Urmeaza sa va emita decizia de incetare a contractului cu art.65 care va dreptul de inscriere la somaj. Daca sunteti in CCC nu poate emite aceasta decizie dacat dupa solicitarea dv. de a relua activitatatea.
Aceasta este decizia dumneavoastra de incetare a contractului. Iar articolul 65(1) va da drept de somaj. Nu stiu de ce ati luat dumneavoastra aceasta decizie, nu ati precizat daca sunteti in concediu pre sau post natal , etc.
Daca da-ti mai multe informatii este mai bine, primiti si raspunsuri mai complexe.
Multumesc pentru sfat, si da am fost pana la data de 11.02.2011 in CCC, SI DA EU AM TRIMIS DECIZIA DE REVENIRE LA LOCUL DE MUNCA.
Oricum multumesc mult.
Ce mai scrie in lege este faptul ca 6 luni de zile nu te pot da afara. Si in Contractul Unic la NIvel National ai dreptul sa ceri salarii compensatorii si sa incasezi bani pentru copil la prima nastere.