avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Proleme daune asigurare RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Proleme daune asigurare RCA

Buna ziua. Ma adresez dvs pt ca am o mare problema. In data de 18.03.2009 circuland regulamentar am fost izbit frontal de o dacie 1310 din 90`, in urma accidentului s-a stabilit ca vinovat, coducatorul daciei. Am primit de la politie asigurarea si procesul verbal de tamponare (la inceput a vost caz penal deoarece o femeie de la el din autoturism a fost ranita destul de grav si a avut nevoie de spitalizare ,dar pana la urma s-au impacat). Cu aceste acte ma duc la firma de asigurari pentru a deschide un dosar de daune. In 3 zile sunt sunat si agentul de deaune vine si constata avaria. Masina este avariata total si nu meritate reparata astfel el imi va da pretul masinii. Dupa 3 zile merg la ei si aflu cu stupoare ca masina mea , un ALFA ROMEO 33, din 1990 pentru ei valoreaza doar 1700 de euro, si ca eu primesc doar 75% din aceasta suma pentru ca imi ramane epava mie. Pretul masinii mele este in jur de 2800-3000euro in targ avand in vedere optionalele (geamuri electrice, servodirectie, ac, interior refacut cu piele naturala in totalitate in val de 800euro, supensii sport in val de 1000 de euro, esapament sport in valoare de 800 de euro, jante din magneziu in val de 200Euro). Am obs ce scria pe dosarul de daune, cum ca masina mea de noua ar fi 22000 DM, adica 1700 euro, iar eu voi primi in mana doar 1300 de euro, valoarea calculata de ei. Am obs si ca au trecut ca fiiin in stare satisfacatoare, adica cea mai rea stare (cum poate fi o masina in stare foarte rea daca este tapitata in totalitate - fete de usi - plafon + scaune + bancheta spate din piele foarte intretinuta precum si restul componentelor, fara rugina .etc).
Legal ce pot sa fac pentru ami acoperi paguba ?
Daca il dau in judecate pe vinovat sa imi dea diferenta, sau sa imi aduca masina in starea in care a fost in momentul dinaintea accidentului (reparatii in val de 5000euro) am sanse sa castig?
Ultima modificare: Vineri, 10 Aprilie 2009
nebundlegat, utilizator
In principiu foarte bine formulat.
Nu am la indemana tabelul cu coeficientii de uzura dar odata precizati ca uzura corespunzatoare starii de intretinere buna este 58%, alta data 59%. Corectati una dintre ele.
Odata va referiti la Ordinul 20/2008, alta data la Ordinul 8/2008, desi este vorba de acelas accident de circulatie. In functie de data accidentului corectati unul din numere.
Atentie la valoarea de nou. Verificati daca au fost luate in considerare toate dotarile existente pe autoturisme si livrate de catre producator.
Asupra valorii autoturismului la data accidentului influenteaza si eventualele inlocuiri de agregate. Aduceti la cunostinta asiguratorului (cu dovezi) existenta acestora.
Va doresc succes.
Formuland aceasta notificare am primit urmatorul taspuns :

PAGINA 1 [ link extern ]
PAGINA 2 [ link extern ]

Care urmatorul pas pe care eu pot sa il fac. Conform pozitiei din catalogul SCHWACKE 9/98, pagina 7, pozitia 4, masina din acea pozite, are dotarile pe care le am eu (adica, geamuri electrice, servodirectie ) ? . Ei nu vorbesc nimic despre acordarea calificativului de stare de intretinere satisfacatoare, nici despre o recalulare. Atomat orice masina este la stare satisfacatoare daca nu aduc argumente prezentand facturi? De exeplu tapiseria din piele, ce a fost executata de un anumit ERVIN, din Oradea, ce are o firma de tunning auto, dar fara factura. In realitatea inbunatatirea exista dar eu nu o pot dovedi cu factura... precum si gentile... si toate imbunatatirile. Eu sunt 100% sigur ca masina mea e in stare buna. astept orice ajutor din partea voastra. multumesc. :((
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Aprilie 2009
nebundlegat, utilizator
Am gasit tipul Dvs. de autoturism si in catalogul SCHWACKE nr. 1/1998 pe care-l posed. Dar pe aceeasi pagina am gasit o pozitie in care un autoturism Alfa Romeo 33 1.7 IE costa 26026 marci germane. Fata de tipul luat in considerare de catre asigurator difera dimensiunile anvelopelor si unele dotari. Verificati. Poate va va ajuta. Tipul de autoturism luat in considerare de catre asigurator s-a fabricat pana in anul 1990 inclusiv (nu este precizata luna, probabil martie), iar tipul la care ma refer eu s-a fabricat incepand cu anul 1990 (probabil din luna martie)
Va doresc succes.
multumesc. este de real ajutor. modelul meu este seria III, adica ultimul model care s-a facbricat incepand cu 1990. eventual daca puteti sa imi dati mai multe detalii despre ce scrie la acea pozitie in catalor... dimediune anvelope.. dotari orice. multumesc inca odata. eventual un printscreen din catalog.
Ultima modificare: Duminică, 19 Aprilie 2009
nebundlegat, utilizator
am trimis un email producatorului "alfa romeo" si am intrebat ce pret a vaut masina mea la data fabricarii si am primit raspunsul :

Dear Mister Bogdan,



with reference to your request we are informing you as follows.



According to our documentation files, the chassis number ZAR 90700005682533 originally corresponds to an Alfa Romeo 33 1.7 I.E., manufactured on the 13th September 1990.

In October 1990 the price of this car was 22.015.000 Lire.


22.015.000 Lire= cati euro? ar putea sa am ajute acest lucru?
e litera de lega ca societatile de asigurari se se ia dupa cataloage sau dupa ce spune producatorul autoturismului?
multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident, despagubire rca, dauna totala - legislatie felisc felisc Buna ziua, Am avut un accident, fiind nevinovat, partea vinovata avand RCA. Care sunt legile pe care trebuie sa le citesc sa fiu complet informat cu ... (vezi toată discuția)
Problema cu societatea de asigurari... geo26 geo26 Cu respect! Ma confrut cu urmatoarea problema in materie de asigurari: autoturismul meu a fost avariat in proportie de 85%, mi s- a ca voi fi incadrat la dauna ... (vezi toată discuția)
Dauna totala rca / catalog schwacke / valoarea reala auto Bujor-Marius Bujor-Marius Buna ziua, Pe data de 26.08.2012 am fost implicat intr-un eveniment rutier. Pe scurt, o doamna a intors in fata mea pe linia continua, neputand sa evit ... (vezi toată discuția)