avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fiscul si cavoul din ograda bisericii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fiscul si cavoul din ograda bisericii

Buna ziua,

Studiu de caz:

Am un var in mediul rural care se ocupa, pentru asigurarea mijloacelor de subzistenta, cu constructia de cavouri.

Cei care l-au angajat pina acum au fost persoane fizice care au platit din banii proprii pentru materialele necesare constructiei plus munca prestata de nea varul meu (intelegere verbala intre cele doua parti).

Acum vine partea interesanta, cel putin pentru mine. De curind au aparut in comuna respectiva nu stiu ce agenti fiscali care, impreuna cu organele de politie locala, au inceput sa ia declaratii de la proprietarii cavourilor cum ca cine le-a construit si citi bani au platit pentru realizarea respectivelor constructii.

Acum varul meu este speriat "tot" ca ce or sa-i faca aia, ce amenzi o sa-i dea , o sa-l lege etc.

Intrebarea mea este: potate Fiscul sa-i impute tot felul de impozite sau alte dari? La un moment dat nu au nici un fel de dovada in ceea ce priveste suma de bani incasata.

Adica, daca chem un vecin sa-mi sape o groapa si-l platesc pentru asta trebuie sa inchei contract de munca, sa platesc impozit etc?

Cu stima,
Alfred
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:52, 17 Ianuarie 2014
Daca se va dovedi ca a prestat o activitate si a incasat o suma de bani pentru serviciul prestata, atunci va putea fi obligat la plata impozitelor.
Multumesc pentru raspuns.

Daca nu abuzez prea mult asi mai aveo o intrebare:

Daca tranzactia a fost incheiata verbal, fara vre-un act, macar scris si de mina , cum se poate dovedi in ce cuantum a fost incasata o anumita suma de bani?

La un moment dat, beneficiarul lucrarii ar putea declara ca l-a costat mausoleul 1 mil. de Euro.

In alta ordine de idei, nu cumva taman beneficiarul lucrarii ar fi trebuit sa retina "impozitul" pe venit si sa-l livreze catre Stat?

Ex: un PFA incheie o conventie civila cu un instalator, pentru o reparatie de 100 RON. Retine 16Ron pentru plata impozitului si-i da meseriasului 84 Ron.

Nu stiu, din punctul meu de vedere (care nu cred ca are cine stie ce greutate...adica mai deloc) mi se pare toata tarasenia tare anapoda.

Acum ceva hilar: daca varul meu o sapat cel mormint (cum se mai intimpla pe la ceea ce numim noi "tara") pentru 10 beri inseamna ca-i datoreaza statului 1.6 sticle bere?

Toate cele bune,
Alfred

Daca tranzactia a fost incheiata verbal, fara vre-un act, macar scris si de mina , cum se poate dovedi in ce cuantum a fost incasata o anumita suma de bani?

In lipsa unui inscris doveditor este reu de demostrat asa ceva.

In alta ordine de idei, nu cumva taman beneficiarul lucrarii ar fi trebuit sa retina "impozitul" pe venit si sa-l livreze catre Stat?

In general, beneficiarul lucrarii este cel care retine si vireaza impozitul pe venit.

Multumesc inca odata pentru amabilitatea de a raspunde la aceasta postare.

Se pare ca musiu varul meu are sanse de a scapa ne legat de catre autoritati pentru evaziune.

Oricum...misterioase si de nepatruns sint caile Domnului. S-au gasit si astia de la Fisc sa-i ia la intrebari taman pe amaritii de la "tara". Dar, ce sa mai comentam...una-i justitia si alta-i dreptatea iar Fiscul deasupra tuturor.

Cu stima,
Alfred
In opinia mea, varul dvs nu are cum sa fie sanctionat de vreo autoritate numai pe baza unor presupuneri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Presatare serviciu constructii la negru ady.alex ady.alex Buna ziua! Am si eu o problema legata de prestarea unor servicii (finisari ale unei constructii) In urma unei discutii cu o alta persoana fizica am convenit ... (vezi toată discuția)
Impozite la conventie neretinute de beneficiar timpuriu timpuriu ce se intampla in aceasta situatie ? ca relatie de munca este o\\" coventie civila:in care se stabileste un salariu brut ,se plateste catre prestator acesta ... (vezi toată discuția)
Angajat la un pfa ginja ginja buna ziua tuturor; daca am un PFA si vreau sa angajez o persoana care sa presteze ac munca pe care o fac si eu pe PFA si primeste bani pt lucrarile facute , ... (vezi toată discuția)