avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legalizare copie act la alt notar decat cel care l-a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legalizare copie act la alt notar decat cel care l-a emis

Zilele trecute am avut nevoie de o copie legalizata a unui certificat de mostenitor.Am apelat la un notar,altul decat cel care il emisese,nefiind in localitatea celui care-l emisese.Spre spupoarea mea notarul mi-a comunicat ca trebuie sa sune la notarul care a emis certificatul spre confirmare, cu toate ca actul era cel original cu acea stapila in relief.Dupa 2 ore de asteptare mi se comunica ca nu sa putut lua legatura cu notariatul emitent si nu-mi pot emite copia legalizata.Ma intreb,oare notarii nu-si recunosc,inre ei actele?Pe ce baza legala fac asta,sau stiu ei ce stiu,oricum creaza suspiciuni,e ca si cum daca fac o copie de buletin trebuie sunat la politia care l-a emis.Poate ma lamureste un notar,sa nu mai pierd timpul,aiurea altadata!
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 15:02, 18 Ianuarie 2014
Procedura urmata de notarul caruia i ati solicitat copia legalizata dupa certificatul de mostenitor este corecta.
Este adevarat ca notarul nu poate face copie legalizata decat dupa originalul actului insa trebuie verificat originalul acolo unde este posibil, deoarece nu intotdeauna partea care solicita copie legalizata este partea din act, aceasta procedura notariala nefiind obligatoriu solicitata de partile actului si nu este nevoie nici de vreun act de identitate, decat atunci cand se solicita copie legalizata sau copie simpla din arhiva biroului notarial.
Este o masura in plus de siguranta pentru parti si pentru securitatea actului juridic. Nu este vorba de o nerecunoastere a actelor insa exista posibilitatea ca actul respectiv sa fie falsificat de persoane de rea credinta asta in cel mai rau caz si in cazuri extrem de rare. Pe de alta parte poate actul respectiv are o incheiere de rectificare care face parte integranta din act si care nu este atasat exemplarului original prezentat de parte notarului care indeplibeste procedura legalizarii de copie.
Notarul din momentul in care isi pune sigiliu semnatura si stampila pe un act indeplinind o procedura este raspunzator, el trebuie sa verifice legalitatea procedurii si a actelor si asta pentru dvs si siguranta dvs. Nu trebuie sa va simtiti jignit sau ca pierdeti vremea pentru ca notarul face aceste verificari in interesul dvs, al partilor. Si personalul biroului , notarul pierde timp pentru a verifica aceste acte , telefoane, faxuri.
In ceea ce priveste buletinul cand se face legalizare dupa acest act de identitate , notarul verifica actul de identitate in baza de data a MAI, exista un Protocol in acest sens intre MAI si UNNPR, sa stiti si nu se elibereaza copii dupa actele de identitate decat cu mentiunea unde servesc aceste copii , la ce institutii.
Diplomele , certificatele de nastere au elemente de siguranta pe care notarul le poate verifica cu ajutorul unor lampi speciale sau alte mijloace...
Sper ca v am lamurit si data viitoare veti fi mai ingaduitor cu persoana care incearca sa vegheze la legalitatea si la siguranta actului juridic respectand si interesul partilor.:)
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014
ContSters250994, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot legaliza o copie a cartii de identitate in lipsa titularului? Roxana 73 Roxana 73 As putea face o copie lagalizata a cartii de identitate a nepoatei mele din Italia in absenta ei? Mentionez ca ii este necesara pentru eliberarea unei ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pt succesiune doru anghel doru anghel va rog frumos daca stie cineva as vrea sa stiu ce acte ii trebuie pt succesiunea dupa tata unei femei casatorite care are alt nume decat cel de fata . E ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am pierdut certificatul de moștenitor și îmi este ... Stoica Marcel Stoica Marcel Bună ziua. Am pierdut certificatul de moștenitor și îmi este necesar la preschimbarea buletinului. De la Camera Notarilor publici a Municipiului ... (vezi toată discuția)