avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie teren agricol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie teren agricol

Mama mea a decedat pe 4-01- 2014 si a donat surorii ei suprafata de 1hectar de teren acum vreo 4 ani , eu ca fiu al ei m-ai pot sa revendic acest teren de la sora ei?
Da , donatia se anuleaza partial in situatia cand exista descendenti, pana la cotitatea disponibila astfel incat sa nu vi se incalce rezerva succesorala. Veti deschide un proces pentru aceasta anulare. Daca mai sunt si alte bunuri in mostenire care va revin si nu vi se incalca rezerva , nu veti castiga procesul, si donatia va ramane valabila. Mergeti la un cabinet de avocatura cu actele de proprietate ale tuturor bunurilor ramase mostenire pentru o consultatie completa.
Aveti dreptul sa cereti reductiunea donatiei daca aceasta va incalca cota de rezerva succesorala la care aveti dreptul ca mostenitor rezervatar. Reductiunea se poate face pe cale amiabila la notar in cadrul dezbaterii succesiunii sau in instanta ,Actiunea in reductiune se prescrie intr un termen de 3 ani de la decesul autorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)
Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)