Buna ziua.
Va rog daca se poate sa ma ajutati in urmatoarea problema: vreau sa apelez la un mediator pentru o succesiune. Ideea este ca nu stiu daca trebuie sa ma duc intai la notar pentru a obtine acel certificat de mostenitor si apoi cu acest certificat sa ma duc la mediator, sau pot sa ma duc la mediator si apoi in instanta doar cu acordul de mediere pentru acea hotarare de expedient?
Domnule avocat, cu stima va rog sa nu mai dezinformati oamenii si sa fiti mai obiectiv in raspunsuri. "Mediatorul nu face succesiuni" nu este o abordare avocatiala.
Raspunsul la intrebare este urmatorul: Se poate face mediere si inainte de notar ori instanta. Medierea priveste conflictul pe partajul succesoral exclusiv. Documentele juridice necesare se pot intocmi antemediere ori postmediere. Deci eventualul Acord de Mediere produce oricum efecte, fie ca e facut dupa ce aveti certificat de mostenitor, fie ca vi se elibereaza certificat de mostenitor dupa ce v-ati inteles cu ceilalti mostenitori la mediator.
Avantajul financiar este de 50% din taxa de timbru judiciar pentru consfintirea acordului de mediere de catre instanta, deci prin mediator + instanta iesiti mult mai ieftin.
Daca problema dumneavoastra este mai complexa, va recomand si apelul la un avocat. Daca alegeti un mediator, asigurati-va ca poate intelege speta si situatia dumneavoastra.
Mostenitori dupa defunct: sotul supravietuitor si un fiu.
Fiul vrea sa cedeze mamei partea de avere ce ii revine. De la notar i s-a spus ca daca face acest lucru vor veni alte rude sa preia din masa succesorala ce ii revine.
Poate fiul sa cedeze mamei, partea din avere ce ii revine si acest lucru sa il mentioneze in acordul de mediere, iar cu acest acord sa mearga mama lui la notar pentru a obtine certificatul de mostenitor?
Deasemeni, considerati ca este bine sa depunem acest certificat odata cu introducerea acordului de mediere in instanta?
Multumesc anticipat.
certificatul de mostenitor nu se va emite decat pe numele mostenitorului, in speta fiul. Daca prin acord de mediere acesta cedeaza drepturile sale succesorale catre mama sa, acest fapt este pe deplin valabil. NU SE POATE EMITE CERTIFICAT DE MOSTENITOR PE NUMELE MAMEI, celei care primeste drepturile succesorale cedate. Despre alte rude care pot veni la mostenire trebuie vazut exact ce grad succesoral au si daca au capacitate succesorala.
Succesiune
ivi
Buna ziua. A-si dori cateva raspunsuri daca ma poate ajuta cineva.
In 1990 a murit mama mea. In urma decesului ei nu s-a facut succesiune.
Tatal meu s-a ... (vezi toată discuția)
Succesiune
anushca
Verisoara mea a fost casatorita 50 de ani ,locuind la tara,in casa socrilor, impreuna cu varul meu. Cand socrii au murit, varul meu a facut succesiunea dar nu ... (vezi toată discuția)