avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Divizare asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Divizare asociatie de proprietari

Sunt reprezentantul legal al unei asociatii de proprietari, bloc ce are mai multe scari, iar una dintre ele doreste sa se separe de asoctia mama si sa devina asociatie independenta.
Mentionez ca asociatia noastra are datorii fata de furnizori si o lipsa in gestiune necunoscuta.
Va rog sa-mi spuneti daca pentru separare reprezentantii scarii respective au nevoie de la asociatia mama de anumite copii dupa acte ( CUI, hotarare judecatoreasca de infiintarea asociatiei si procesul verbal de cand a fost ales presedintele ).
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:40, 19 Ianuarie 2014
Atentie la termeni, ca altfel ati putea avea probleme la judecatorie.

Deci nu este vorba de divizare, ci de infiintarea unei noi asociatii pur si simplu.
In acest caz proprietarii de la scara respectiva convoaca o AG in care hotarasc infiintarea asociatiei. Se procedeaza in consecinta, urmand pasii normali ai infiintarii unei asociatii asa cum a fost facuta cea pe intreg condominiul.
(ca sa se faca divizarea, ar trebui convocata AG pe intreg blocul, ceea ce s-ar solda in mod sigur cu o degringolada si, practic, cu inghetarea acestui vis pe care il au proprietarii scarii dv.)

Nu va trebuie acceptul asociatiei din care va desprindeti, nu va trebuie documente stampilate (nu aveti stampila pentru ca inca nu v-ati infiintat).
Dupa ce v-ati pus la punct toata documentatia, o depuneti la judecatorul delegat de pe langa primarie pentru verificarea documentelor. Acest dosar va ajunge in final la judecatorie de unde veti obtine incheierea judecatoreasca si de-aici incolo veti putea obtine un CIF nou pentru asociatia dv. de la ANAF, va veti putea face stampila asociatiei.

Aveti un ghid aici, daca vreti sa va orientati:
www.avocatnet.ro/content/con...

Dar.....
.... desi va puteti infiinta ca asociatie fara a cere acceptul asociatiei-mama din care va desprindeti si care ramane cu denumirea si CIF-ul ei fara a fi modificate, din punct de vedere al utilitatilor si al contabilitatii trebuie sa puneti la punct cateva lucruri:

- sa aveti contoare de bransament proprii (electricitate, gaze, apa rece, apa calda, caldura).
In cazul in care nu aveti contor de bransament propriu la apa rece, de exemplu, si pentru ca va trebuie avizul furnizorilor la dosarul de infiintare, trebuie sa incheiati o conventie de calcul a apei reci intre asociatia-mama si viitoarea asociatie nou infiintata. In acest scop ar trebui sa va montati un contor pasant in subsol care sa masoarea numai consumul de apa al scarii dv. si in baza acestei masuratori sa va puteti extrage din factura venita pe tot condominiul consumul scarii dv. Furnizorul factureaza numai consumurile de la contoarele de bransament, ceea ce in acest caz lipseste scarii dv. Daca doriti sa fiti in regula cu totul si sa primiti factura separat, atunci ar fi ideal sa va montati un contor de bransament, lucrare demoralizant de scumpa.

- sa aveti o situatie clara a restantierilor din scara dv., a fondului de rulment, a fondului de reparatii si in baza acestor date sa preluati si o parte din datoriile catre furnizori ca fiind ale scarii dv. Astfel veti prelua atat activul cat si pasivul.
Ca nu stiti acum ce gaura aveti in gestiune, aiasta-i prima chestie pe care trebuie s-o rezolvati inainte de a va putea desprinde, altfel, fie pe drumul catre infiintare, fie ulterior veti avea belele mari cu asociatia-mama.

PS. Am scris acest mesaj in ideea ca ati fi cel care doreste desprinderea (m-am grabit cand am citit mesajul dv. si am trecut peste calitatea pe care o aveti), dar rezolvarea problemei ramane la fel.

Pentru dv., acum, dupa ce am citit mai bine mesajul, pot sa va spun ca nu trebuie sa le dati accept, sa le semnati sau sa le stampilati ceva, doar ca ar trebui sa clarificati problemele de gestiune. Este benefic si pentru dv., si pentru cei care vor sa se desprinda.
Ultima modificare: Duminică, 19 Ianuarie 2014
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divizare asociatie proprietari lucian66 lucian66 Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 2 scari fiind constituiti intr-o singura asociatie de proprietari,cu un singur contract la gaze, caldura, apa - dar ... (vezi toată discuția)
Proprietari nemultumiti vor asociatie noua Alex58 Alex58 Santem un bloc cu 4 scari si 80 de ap.si santem toti in asociatia de proprietari.As vrea sa stiu daca se poate face o noua asociatie de proprietari pe doua ... (vezi toată discuția)
Separare apa rece SimonaBardea SimonaBardea Buna ziua! Blocul meu are contor general de apa rece la 2 scari si am cerut sa avem fiecare scara cate un contor , pentru ca asa mi se pare normal, dar ... (vezi toată discuția)