avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pedeapsa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pedeapsa

Daca a fost condamnat pentru asocierea in vederea savarasirii de infractiuni(3 ani) si complice la spalare de bani(3 ani) iar pedeapsa finala este de 3 ani.La intrarea in vigoare a noului cod penal-asocierea in vederea savarasirii de infractiuni este intre 1 si 3 ani(si se aplica legea mai favorabila si o sa fie 1 an) iar la complice la spalare de bani(o sa fie 3 ani).Daca o infractiune o sa fie 1 an si cealalta 3 ani,atunci ce se intampla?
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 20:49, 23 Ianuarie 2014
Cand infractiunile sunt in concurs, se aplica pedeapsa cea mai grea, daca pedeapsa cea mai grea e de trei ani, pedeapsa finala este tot de 3 ani.

Insa, legea penala mai favorabila poate fi aplicata dosarelor aflate in curs de solutionare, nu si celor terminate.
De la 1 la 3 ani nu înseamnă că pedeapsa se reduce la 1 an, întrucât se ia ca reper maximul special și nu minimul. Pedeapsa care v-a fost aplicată nu depășeșste maximul prevăzut de legea nouă.Ținând cont de prevederile privind aplicare legii penale în timp, legea mai favorabilă se aplică și infracțiunilor definitiv judecate.
Corect.

ART. 6
Aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei
(1) Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară, sancţiunea aplicată, dacă depăşeşte maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită, se reduce la acest maxim.

Daca la 1 februarie are executat 11 luni+2 luni castigate pentru munca+o luna pentru alte activitati adica in total 14 luni.Cand ar putea iesi?
avand in vedere ca pedeapsa este de 3 ani , atunci la 01.02.2014 nu va avea nici un beneficiu. chiar daca s-ar fi redus vreuna din pedepse tot nu beneficia pentru ca se ia in considerare pedeapsa cea mai grea la care sa adauga 1/3 din celelalte.
referitor la liberarea conditionata trebuie sa execute tot 2/3 din pedeapsa adica 2 ani din care se scad zilele considerate executate pe baza muncii prestate dar nu mai devreme de 1/2 din pedeapsa adica 1 an si 6 luni.

Alte discuții în legătură

Art. 15 cod penal ContSters241638 ContSters241638 Art. 15 Aplicarea facultativă a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive Când după rămânerea definitivă a hotărârii de ... (vezi toată discuția)
Stimați membri ai acestui forum, vreau să declar un articol ... artemis84 artemis84 Stimați membri ai acestui Forum, Vreau să declar un articol ca fiind neconstituțional. Cu alte cuvinte, vreau să ridic o excepție de ... (vezi toată discuția)
Executare pedeapsa danad1nu danad1nu Daca este condamnat pentru asocierea in vederea savarsirii de infractiuni si complice la spalare de bani,cand se da noul cod penal,pe 1 februarie are deja ... (vezi toată discuția)