avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calitatea de coasigurat aisg soc de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calitatea de coasigurat aisg soc de sanatate

Buna ziua,
Va rog mult sa ma sfatuiti in legatura cu o situatie.
Mama mea are calitate de coasigurat, dansa nerealizand venituri si este coasigurat datorita tatalui meu, care este pensionar.
Momentan dansii detin o casa la tara ca mostenire lasata de parintii tatalui.
Intrebarea mea este: daca dansii achizitioneaza acum un apartament pe numele lor, mama isi va pierde dreptul de coasigurat, nu va mai primi retete compensate, gratuitate internare, etc, pentru ca va figura ca detinator a unei pari di acest apartament cumparat? adica aparent are bani? Sau isi piedere aceasta calitatea DOAR IN CAZUL IN CARE URMEAZA SA INCHIRIEZE ACEL APARTAMENT (venituri din chirii) Mentionez ca nu se pune problema inchirierii. Vrem sa stim doar daca va aparea pe numele ei partea din proprietatea achizitionata, daca isi m ai pastreaza calitatea de coasigurat, de "caz social".
Este destul de important si urgent pt noi, va multumim pentru ajutor!
Cu bine!
:):)
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 11:35, 19 Ianuarie 2014
Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

[ link extern ]

Numai daca apartamentul va fi pe numele ambilor soti si va fi inchiriat se pierde calitatea de co-asigurat.

In ipoteza ca apartamentul va fi achizitionat doar pe numele sotului (tot bun comun este fiind achizitionat in timpul casatoriei) si va fi fi inchiriat, se va considera ca sotia tot nu are venituri proprii si va beneficia de calitatea de co-asigurat.
Ultima modificare: Duminică, 19 Ianuarie 2014
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum obtin calitatea de coasigurat sanatate paulini_iolanda paulini_iolanda Sunt pensionara, iar mama mea nu are niciun venit, eu o intretin, dar nu locuim la aceeasi adresa. Pot sa o fac coasigurat? Ce acte sunt necesare? Multumesc (vezi toată discuția)
Cum poate o persoana fizica fara venit sa devina co-asigurat in sistemul de sanatate? mariaveringa mariaveringa Este vorba despre posibilitatea de a utiliza servicii medicale in calitate de asigurat de catre o persoana in varsta de 57 ani. Nu a fost angajat si nu a ... (vezi toată discuția)
Coasigurat jevelson jevelson Buna ziua, As vrea sa stiu daca pentru un sot ce este coasigurat a sotiei, in cazul in care sotia intra in concediul de crestere copil, el mai este ... (vezi toată discuția)