avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vatamare corporala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vatamare corporala

Buna seara. In urma cu o zi am fost victima unei agresiuni care s-a soldat cu fractura de piramida nazala + un ochi umflat si o vanataie pe piciorul drept cu 2 martori.In zilele urmatoare trebuie sa ma operez pentru a-mi repara fractura. Nu am fost inca la IML si ma intrebam daca are rost sa ma duc. Daca va fi vorba de un proces pe partea civila, trebuie sa angajez un avocat? Astept mai multe detalii despre un caz ca acesta, intrucat nu am mai patit niciodata asa ceva. Va multumesc anticipat si va doresc o seara placuta.
Mergeti sa depuneti plangere penala, nu mai stati pe ganduri, mentionati ca va constituiti parte civila si ca solicitati daune materiale si morale.
Din cate am inteles din alte cazuri, de la iml o sa primesc pe certificat intre 15-25 zile necesare pentru vindecare. Individul vrea sa ajungem la o intelegere, iar eu consider ca doar o suma de bani ar reprezenta satisfactie morala pentru mine. Ideea e ca nu stiu cat ar fi corect sa cer ca daune, mai ales ca acest individ nu o sa raspunda in fata legii, adica o sa aiba cazier curat. Astept un raspuns de la dvoastra.

Poate fi angajata raspunderea penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala, incriminata de art. 181 din Codul penal ( daca numarul de ingrijiri medicale atestate de certificatul medico-legal nu depaseste 60 sau daca fapta nu s-a soldat cu unele dintre urmaririle infractiunii de vatamare corporala grava , incriminata de art. 182 din Codul penal ).

Totodata, faptuitorii pot raspunde penal sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala grava ( daca pentru ingrijirea medicala s-au alocat mai mult de 60 de zile de ingrijiri medicale, sau, in urma actelor de agresivitate, a survenit o infirmtate permanenta, fizica sau psihica, slutirea, pieredea unui simt sau a unui organ ).

In cazul savarsirii infractiuni de vatamare corporala, plangerea penala prealabila, act prin care este pusa in miscare actiunea penala, trebuie depusa in termen de doua luni de la data cand partea vatamata cunoscut sau a putut cunoaste identitatea fapuitorilor.( altminteri, plangerea penala prealabila este apreciata ca fiind tardiva, neputandu-se apica nicio sanctiune penale ).

Actiunea penala este pusa in miscare din oficiu, in situatia in care numarul de ingrijiri medicale (care nu se confunda cu cele de spitalizare )sunt mai mari de 60 sau a existat una dintre urmarile prevazute in art. 182 din Codul penal.

Depuneti plangere penala prealabila, in termen de doua luni de la data cand ati cunoscut sau ati fi putut cunoaste pe faptuitor.

Impacarea reprezinta un act personal, definitiv , total . ( vizeaza, deci , atat latura penala , cat si latura civila a cauzei deduse judecatii ).( in cazul infractiunii de vatamare corporala )

Instanta de judecata poate lua act de impacare chiar in recurs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala grava wenuss wenuss tatal meu a fost pindit in strada,batut la cap,coaste rupte,plamani sparti,muschi la picior spart,lovituri la mana etc etc,de catre niste infractori care abia ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala in ncp - pedeapsa maxima claudiaivan claudiaivan am o pb,am o plangere pe rol,dar dosarul este inca la politie,fiind vb de o agresiune impotriva fiului meu cu 27 de zile de ingrijiri de la IML. cu vechiul cod ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala grava Lui25 Lui25 Prietenul meu a avut un accident era pe motor si o duba nu ia dat prioritate. In urma acestui accident a facut 4 operatii. Una la picior(2 fracturi) unde i ... (vezi toată discuția)