avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vatamare corporala grava
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vatamare corporala grava

tatal meu a fost pindit in strada,batut la cap,coaste rupte,plamani sparti,muschi la picior spart,lovituri la mana etc etc,de catre niste infractori care abia au iesit din puscarie,la ce articol si ce pedeapsa risca acesti nenorociti,va rog daca se poate un rasp.va multumesc
Cel mai recent răspuns: wenuss , utilizator 19:52, 30 Septembrie 2013
Art. 182

Vătămarea corporală gravă

Fapta prin care s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
In functie de zilele de ingrijire medicala se stabileste incadrarea faptei .
Poate fi angajata raspunderea penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala, incriminata de art. 181 din Codul penal ( daca numarul de ingrijiri medicale atestate de certificatul medico-legal nu depaseste 60 sau daca fapta nu s-a soldat cu unele dintre urmaririle infractiunii de vatamare corporala grava , incriminata de art. 182 din Codul penal ).


Totodata, faptuitorii pot raspunde penal sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala grava ( daca pentru ingrijirea medicala s-au alocat mai mult de 60 de zile de ingrijiri medicale, sau, in urma actelor de agresivitate, a survenit o infirmtate permanenta, fizica sau psihica, slutirea, pieredea unui simt sau a unui organ ).


In cazul savarsirii infractiuni de vatamare corporala, plangerea penala prealabila, act prin care este pusa in miscare actiunea penala, trebuie depusa in termen de doua luni de la data cand partea vatamata cunoscut sau a putut cunoaste identitatea fapuitorilor.( altminteri, plangerea penala prealabila este apreciata ca fiind tardiva, neputandu-se apica nicio sanctiune penale ).


Actiunea penala este pusa in miscare din oficiu, in situatia in care numarul de ingrijiri medicale (care nu se confunda cu cele de spitalizare )sunt mai mari de 60 sau a existat una dintre urmarile prevazute in art. 182 din Codul penal.



Tatal dumneavoastra sa se adreseze organelor judiciare, in vederea identificarii persoanelor care au exercitat activitatea infractionala si sa depuna o plangere penala,mentionand modul in care a fost agresat.




Oricand , in cursul urmaririi penale , pana la citirea actului de sesizare , in fata instantei de judecata, acesta se poate constitui parte civila, in vederea recuperarii prejudiciul ce i-a fost adus , precizand defalcat sumele de bani cu titlu de daune morale sau materiale.



Sumele de bani cerute trebuie dovedite , prin probatorii.



Succes.



stimata doamna cei doi au fost deja arestati cu mandat de 30 de zile,ei fiind recidivisti,au cateva saptamani de cand au fost eliberati.Va multumesc
de daune materiale sau morale nu poate fi vorba,sunt saraci lipiti

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala s1924 s1924 Buna seara. In urma cu o zi am fost victima unei agresiuni care s-a soldat cu fractura de piramida nazala + un ochi umflat si o vanataie pe piciorul drept cu 2 ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala danger_koss danger_koss pe data de 15 august un anume A m-a lovit in repetate randuri fara motive intemeiate, lasandu-mi semne serioase la nivelul fetzei. a doua seara m-am dus la ... (vezi toată discuția)
Accident auto - pieton RAInB RAInB acum circa 3 ani, mama mea a lovit cu masina la 12.5 m dupa trecerea de pietoni, o persoana de etnie rroma(in varsta de 72 ani), a mers cu ea la spital, nu am ... (vezi toată discuția)