Ce pasi trebuie urmati pentru introducererea unei cereri de chemare in judecata intemeiata pe uzucapiunea de 30 de ani ?
In urma decesului parintilor in urma cu 41 ani ,terenul afferent gradinii s-a imparter intre doi frati,cu acordul verbal al celorlalti .Unul dintre frati a ingradit terenul pe tot perimetrul ce I-a revenit si la administrat tot timpul .
Ce trebuie sa faca pentru a devein proprietar prin efectul uzucapiunii?
Avand in vedere schimbarea codului civil ,mai este de actualitate introducerea unei actiuni in revendicare(de recunoastere a dreptului de proprietate )intemeiat pe temeiul uzucapiunii de 30 de ani?
Se pot echivala prevederile din Cod civil vechi -art.1890 -uzucapiunea de 30 cu prevederile din Codul Civil Nou art.930 -uzucapiunea extratabulara de 10 ani , avand in vedere ca acest nou cod nu indeplineste numarul de ani necasari pt. a uzucapa?
Parerea mea este ca nu se impune uzucapiunea in cazul acesta.
Este evident ca cel ce a ingradit terenul este proprietar in baza mostenirii de pe urma parintilor.
Cel ce a ingradit terenul, trebuie doar sa mearga la notar si sa faca succesiunea de pe urma parintilor si asa va deveni proprietar in baza certificatului de mostenitor.
In plus, daca doriti sa faceti uzucapiunea nu aveti cu cine sa va judecati: parintii fiind decedati, trebuie sa chemati in instanta mostenitorii.
Deci, fratele care a ingradit terenul si acum doreste sa uzucapeze, va trebui sa cheme in instanta pe mostenitori, deci pe el insusi.
Acest lucru este imposibil: nu poti avea si calitatea de reclamant si parat in aceeasi cauza.
Merge, cum spune si colega, ori uzucapiune ori mostenire, in functie de ce acte exista, noi nu stim daca s-a dezbatut mostenirea, ce acte aveau parintii pe acel teren etc.
Obtinere proprietate
denisa89
buna ziua,
in cazul in care am folosit un teren pe o perioada de peste 10 ani si nu m-a deranjat nimeni, nu mi-a zis nimeni nimic, pot obtine acel teren prin ... (vezi toată discuția)