avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Explicatii deduceri cheltuieli PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Explicatii deduceri cheltuieli PFA

Buna ziua,

am si eu niste nelamuriri cu privire la cum sunt deduse anumite cheltuieli la PFA.

1. De ex. cheltuielile cu auto in valoare de maxim 50% (masina e pe persoana fizica si am contract de comodat), daca de exemplu schimb o piesa in valoare 300 de lei inclusiv tva, aceasta cheltuiala se trece in jurnal incasari si plati suma de 300 lei si eu pot sa deduc maxim 150 lei (eu sunt neplatitor de tva)?
2. Dupa acest pas trebuie facuta o fisa de operatiuni pentru cheltuieli auto unde trec toata suma, iar la sf lunii calculez totalul pe acesta fisa din care pot deduce max 50%, iar diferenta intre aceste sume si veniturile rezulta venitul net ?
3. Daca mai am si alte cheltuieli in acea luna, dar nu cu auto, trebuie facuta alta fisa de operatiuni sau tot trec tot pe acea fisa ?
4. Este de ajuns bon fiscal cu stampila pentru aceasta operatiune de 300 lei ? Daca cer factura factura trebuie sa fie pe pfa sau pe persoana fizica (tinand cont ca deduc doar 50% si auto este inmatriculat pe persoana) ?

Va multumesc .
Ultima modificare: Luni, 20 Ianuarie 2014
ciprianism, utilizator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 09:39, 20 Ianuarie 2014
Nefiind platitor de tva, toate sumele le treceti cu tot cu tva -ul aferent.
In RJIP treceti toata valoarea platita pentru schimbare piesa. Separat in fisa cu cheltuieli diverse deschisa pentru acest tip de cheltuieli treceti la fel toata valoarea. La sfarsitul lunii faceti totalul in acea fisa. Acest total trebuie sa-l preluati in jurnalul operatiunilor diverse alaturi de totalurile altor fise pe care trebuie sa le deschideti pentru toate tipurile de cheltuieli pe care le aveti pe pfa. Dar la aceste cheltuieli deductibile limitat, se aplica procentul la totalul din fisa si se preia numai cat e deductibil. La exemplul dumneavoastra, preluati numai 50% din valoarea totalului din fisa.
Factura in cazul acesta este pe persoana fizica caci cei de la service va cere talonul cand va duceti sa va faca ce operatiuni de schimbare piese si talonul este pe persoana fizica.
Daca cumparati din alta parte piesele atunci cereti factura pe pfa. Apoi daca mergeti la service sa va faca ei inlocuirea piesei, o sa va dea factura pe persoana fizica doar cu valoarea manoperi. Dupa ceea documentele de plata le treceti in RJIP.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli transport pfa guidofesti guidofesti cum se deduce cheltuie de benzina cu masina propria in un cabinet profesional de psihologia, benzina folosita pt vizite a domicilio de pacienti in terapia..?? (vezi toată discuția)
Contabilitate intreprindere individuala Andrey23 Andrey23 Recent am deschis un II am de pus declaratia 220 norma de venit, am primit decizia de impunere, am facut deja achizitii pe II-ul deschis si as vrea sa stiu de ... (vezi toată discuția)
Pfa-fisa de operatiuni diverse VvalentinaA VvalentinaA Buna ziua, Sunt PFA si as dori sa ma ajutati cu o informatie referitoare la completarea fisei pentru operatiuni diverse si implicit a jurnalului privind ... (vezi toată discuția)