am si eu niste nelamuriri cu privire la cum sunt deduse anumite cheltuieli la PFA.
1. De ex. cheltuielile cu auto in valoare de maxim 50% (masina e pe persoana fizica si am contract de comodat), daca de exemplu schimb o piesa in valoare 300 de lei inclusiv tva, aceasta cheltuiala se trece in jurnal incasari si plati suma de 300 lei si eu pot sa deduc maxim 150 lei (eu sunt neplatitor de tva)?
2. Dupa acest pas trebuie facuta o fisa de operatiuni pentru cheltuieli auto unde trec toata suma, iar la sf lunii calculez totalul pe acesta fisa din care pot deduce max 50%, iar diferenta intre aceste sume si veniturile rezulta venitul net ?
3. Daca mai am si alte cheltuieli in acea luna, dar nu cu auto, trebuie facuta alta fisa de operatiuni sau tot trec tot pe acea fisa ?
4. Este de ajuns bon fiscal cu stampila pentru aceasta operatiune de 300 lei ? Daca cer factura factura trebuie sa fie pe pfa sau pe persoana fizica (tinand cont ca deduc doar 50% si auto este inmatriculat pe persoana) ?
Nefiind platitor de tva, toate sumele le treceti cu tot cu tva -ul aferent.
In RJIP treceti toata valoarea platita pentru schimbare piesa. Separat in fisa cu cheltuieli diverse deschisa pentru acest tip de cheltuieli treceti la fel toata valoarea. La sfarsitul lunii faceti totalul in acea fisa. Acest total trebuie sa-l preluati in jurnalul operatiunilor diverse alaturi de totalurile altor fise pe care trebuie sa le deschideti pentru toate tipurile de cheltuieli pe care le aveti pe pfa. Dar la aceste cheltuieli deductibile limitat, se aplica procentul la totalul din fisa si se preia numai cat e deductibil. La exemplul dumneavoastra, preluati numai 50% din valoarea totalului din fisa.
Factura in cazul acesta este pe persoana fizica caci cei de la service va cere talonul cand va duceti sa va faca ce operatiuni de schimbare piese si talonul este pe persoana fizica.
Daca cumparati din alta parte piesele atunci cereti factura pe pfa. Apoi daca mergeti la service sa va faca ei inlocuirea piesei, o sa va dea factura pe persoana fizica doar cu valoarea manoperi. Dupa ceea documentele de plata le treceti in RJIP.