avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vizare certificat medical la solicitarea angajatorului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vizare certificat medical la solicitarea angajatorului

Imi puteti spune va rog daca angajatorul este indreptatit sa solicite vizarea unui CM, emis de catre un specialist care are deja viza acestuia si a medicului de familie, unei clinici private colaboratoare? Cine vizeaza medicul specialist, generalist sau de medicina muncii? Se pot face astfel de solicitari oricand sau doar in cazul in care salariatul are mai mult de 2 CM-uri in ultimele 2 luni ?Daca da, aceasta presupune un control?Care este baza legala in care se poate solicita acest lucru?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:40, 20 Ianuarie 2014
In cazul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate cod 01 - 14 nu exista prevederi legale care sa stabileasca obligatia avizarii certificatelor medicale de catre medicul de medicina muncii .




Am inteles, dar angajatorul poate, dpdv legal, solicita inca o viza a unui medic pe un CM? Stiu ca exista companii in care se practica acest lucru, insa intrebarea mea este daca e legal?
Atata timp cat este vizat de cei in cauza, nu vad necesitatea existentei unei noi avizari a certificatului de concediu medical.

Daca are dubii cu privire la concediu medical , atunci angajatorul se poate adresa Casei de asigurari de sanatate.

OUG nr.158/2005:
ART. 51
(1) Controlul modului de acordare a concediilor medicale şi de eliberare a certificatelor de concediu medical se realizeazã de cãtre echipe formate din personal din cadrul serviciilor specializate din structura CNAS, respectiv a caselor de asigurãri de sãnãtate. În cazuri justificate, CNAS, respectiv casele de asigurãri de sãnãtate, coopteazã reprezentanţi ai Ministerului Sãnãtãţii Publice sau ai direcţiilor de sãnãtate publicã şi ai direcţiilor medicale ori ai structurilor similare din ministerele şi instituţiile din administraţia publicã centralã cu reţea sanitarã proprie.
(2) Controlul se realizeazã ca urmare a sesizãrii casei de asigurãri de sãnãtate de cãtre plãtitori, precum şi prin sondaj, la iniţiativa autoritãţilor abilitate sã realizeze controlul.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedii medicale dicimihaela dicimihaela cum poate verifica unitatea daca salariatul este cu adevarat bonlav daca a luat concediu medical? (vezi toată discuția)
105 zile de medical ciuciumuciu ciuciumuciu Buna ziua. Ma ocup de partea administrativa a unei firme. Am o angajata care este de 105 zile in medical si imi aduce in continuare, vorbindu-mi de sus. Eu ... (vezi toată discuția)
Plata concediului medical în cazul contractului de management fãrã contract de muncã narcisa75 narcisa75 Salut. Am o problemă şi am nevoie de ajutorul vostru. Prin OUG 37/2009 s-a înfiinţat la unitatea unde lucrez, funcţia de director coordonator. S-a emis ... (vezi toată discuția)