Buna ziua,
Debit constand in cheltuieli de judecata. Creditorul refuza comunicarea oficiala cu creditorul (nu ridica scrisorile recomandate) si porneste dosar de executare fara a notifica sau soma debitorul. Debitorul afla de aceasta executare de pe portalui judecatoriei, fiind pe rol procesul de incuviintare a executarii silite. Debitorul nu primeste somatie nici de la executori. Inainte de ultimul termen al procesului de incuviintare exec. sil., debitorul depune intr-un cont de consemnari la dispozitia creditorului suma datorata si transmite executorilor acestuia recipisa originala, cu confirmare de primire. Banii nu sunt inca ridicati din cont timp de 2 luni, pana in prezent. Intrebari:
1 - In lipsa somatiilor catre debitor, este legala continuarea executarii silite?
2 - In conditiile in care executorii au luat act de depunerea sumei la dispozitia debitorului, continuarea procesului de incuviintare exec. silita este abuziva?
3 - Se justifica in vreun fel evenutalul onorariu al executorilor in acest caz si poate fi contestat, avand in vedere ca suma a fost depusa anterior oricarei somatii/notificari, chiar daca dosarul era constituit?
Multumesc.
Daca ati facut plata si ati anuntat executorul acesta ar avea in opinia mea drept la onorariu partial dar nu de la dvs. intrucat creditorul e de rea-credinta.
Executorul nu mai poate continua executarea silita.
Ati specificat ce reprezinta plata?
Aici sa nu va smechereasca...
legea prevede clar ca are drept la onorariu corespunzator muncii prestate daca se plateste creanta inainte de primirea somatiei.
Tot legea spune ca domnul avocat greseste flagrant cand spune ca aceste cheltuieli de executare sunt datorate de creditor. Dimpotriva sunt datorate de debitor,se prevede expres asta.
Debitorul este de drept in intarziere din momentul in care i s-a comunicat hotararea. Singura cale sa scapi de chletuieli de executare , ca si debitor este sa consemnezi la CEC , la dispozitia creditorului suma de bani datorata, si sa faci asta imediat ce ti se comunica solutia instantei.
Intrcat legea permite dreptul de a lua onorariu de la creditor are dreptul in acest caz doar asa.
Pe debitor nu il poate executa referitor la onorariu in acest caz.
Nu s-a inteles asa?
Nu de la debitor se iau banii deoarece ar fi abuziv a se proceda asa.
Daca executorul nu face asa, pe calea contestatiei la executare se rezolova situatia.
Din pacate nu executorul va suporta cheltuielile de judecata ci creditorul desi o merita si el...
Dle Lasconschi, va trebui sa si argumentati ceea ce afirmati.
Legea spune cu totul altceva, cheltuielile de executare sunt in sarcina debitorului. Creditorul plateste cheltuielile doar daca solicita incetarea executarii sau renunta la executare.
Daca ar fi platit in contul de consemnare inainte sa fie formulata cererea de executare si data incheierea de catre executor, era culpa creditorului, nu si cand a platit doar dupa ce a aflat de executarea silita.
Legea nu zice ca executorul are dreptul la tot onorariu.
Este vorba de cheltuieli ceea ce este altceva.
Adica toate cheltuielile facute.
onorariul executorului trebuie privit sub aspectul dreptului la onorariu i raporta de intreaga executare sau doar o parte in functie de munca depusa.
Nicio lege nu permite nimanui sa ia bani aiurea.
La onorariu partial ar putea avea dreptul dar nu la onorariu total.
Nimeni nu ia salariu pe o luna daca munceste 2 zile si trebuia sa munceasca o luna.
Este o imbogatire fara justa cauza si contractul dintre executor si creditor nu este opozabil debitorului decat in conditiile legii si cu respectarea principiilor de drept.
Executare silita
oana_cristia
In urma unui proces civil, o persoana a fost obligata s[ pl[teasca cheltuieli de judecata in cunatum de 4100 ron.
Executorul judecatoresc trimite notificare ... (vezi toată discuția)
Onorariu executor
Elena120
Buna seara !
As vrea sa va cer ajutorul in urmatoarea speta cu speranta ca ma puteti lamurii.
In speta, un debitor ii datoreaza unui creditor o creanta ... (vezi toată discuția)