avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sunt proprietar, dar nu am act
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sunt proprietar, dar nu am act

Problema este urmatoarea. Am mostenit impreuna cu fratii si tatal meu in 1995 de pe urma mamei mele o casa si un teren. In urma decesului tatalui, in acelasi an, am deschis succesiunea (in 1995) si am obtinut certificatul de mostenitor. In afara de acest certificat de mostenitor, in care se spune ca suntem proprietari (pe baza unor simple declaratii), nu avem nici un alt act de proprietate, mama noastra mostenind la randul ei imobilul de la parintii sai (in 1952). Nu stim si nici nu am gasit nicaieri (arhive, birouri de carte funciara, etc) vreun act din care sa reiasa modul in care bunicii nostri au dobandit imobiul. Am cautat la arhivele nationale, la birourile de carte funciara, la arhivele notariatui de stat ani de zile, cu interventii, dar tot degeaba, nu exista nici un fel de document. Nimeni nu ne contesta dreptul de proprietate, dar vrem sa vindem si notarul nu poate sa intocmeasca actul de vanzare-cumparare fara titlu de proprietate. De asemenea, biroul de carte funciara nu poate sa inscrie dreptul nostru de proprietate, cu toate ca in actele de la administratia financiara, mama noastra figura inca din 1952 ca proprietara si platea impozitul pentru casa si teren. Pentru ca nimeni nu ne contesta dreptul, nici nu putem chema pe nimeni in judecata.
Ce este de facut intr-o asemenea situatie ??? Va multumesc anticipat.
actiune in constatarea uzucapiunii
Actiunea in constatarea uzucapiunii nu este o solutie. Asa cum am spus, NIMENI nu ne contesta dreptul de proprietate, astfel ca nu putem chema pe nimeni in judecata. Deci nu avem cu cine sa ne judecam pe uzucapiune. Nimeni, in situatia noastra nu e "proprietar nediligent" ca sa piarda proprietatea prin posesia indelungata. Am incercat o astfel de actiune cu Primaria, dar a fost respinsa pentru lipsa calitatii procesuale pasive.
Probabil ca solutia ar fi (desi eu nu am gasit-o pana acum) o procedura necontencioasa, dar toate autoritatile la care am apelat spun ca nu ar fi de competenta lor si ca nici nu au cunostinta de existenta unei astfel de proceduri.
Scoate un istoric de rol. Vezi cine este primul titular de rol si te judeci cu acestea sau cu mostenitorii lor. Daca nu figureaza alt titular de rol, atunci este Primaria. Faptul ca ai pierdit procesul cu aceasta p-entru lipsa calitatii procesuale nu inseamna ca nu am dreptate eu (chiar in conditiile in care o hot. jud. se bucure de prezumtia de adevar). Daca reusesti sa justifici bine calitatea primariei se poate trece peste exceptia autoritatii de lucru judecat invocand deosebire de cauza actiunii.
Vorbeste cu un notar meserias, astia le cam stiu cand e vorba de terenuri case etc.
Intrebarea mea care se pune este ce se intampla daca ai vrea sa vinzi ce s-ar intampla.Anunta-ne cum ai rezolvat dilema
Am luat istoricul de rol fiscal (de fapt a fost primul document pe care l-am cerut). La "ei" figureaza ca proprietar mama, din 1952, care a fost impusa la plata impozitului pe baza unei declaratii (probabil asa se facea atunci). Ni se spune clar si ca nu detin titlul de proprietate.
Cat priveste calitatea procesuala a primariei, situatia cred ca nu e discutabila, cel putin in orientarea pe ca o au in prezent instantele. Am citit destule spete in care situatia era cam la fel, iar actiunea era respinsa pentru acelasi motiv - lipsa calitatii procesuale pasive. In situatia mea, pozitia primariei a fost aceea de a recunoaste calitatea noastra de proprietari si lipsa oricarei pretentii a acesteia asupra terenului+casei.
Cat priveste notarii, am discutat cu cativa, dar au spus sa venim cu hotarare judecatoreasca (ce simplu ar fi fost sa ne conteste cineva dreptul...). Apropo, am auzit ca unii, in situatia asta, isi creeaza fictiv "contestatori" ai dreptului de proprietate si se judeca cu ei. Nu stiu insa daca cineva a reusit sa si castige.
Oricum, nu cred ca problema este singulara in Romania in conditiile in care se stie ca in trecut nu se prea faceau acte sau, daca se faceau, multe dintre ele erau distruse de comunisti. Problema exista, si nu doar la nivel teoretic, si in mod normal ar trebui sa existe si o rezolvare (si nu apeland la tot felul de artificii juridice). Cred ca sunt destui in situatia mea, dar, pana nu vrei sa vinzi, nu iti dai seama ca de fapt, problema nu e chiar asa simpla.

Alte discuții în legătură

Teren Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu buna ziua. pentru un teren folosit din anul 1976 , din j. Dambovita , ce temei legal pot invoca? uzucapiunea in baza codului civil , respectiv 1837, 1846, 1848 ... (vezi toată discuția)
Problema uzucapiune dana_toader dana_toader Buna ziua, As dori sa ma ajute cineva intr-un caz mai complicat de uzucapiune. Proprietarul actual are contract pe o suprafata de 300 m teren plus casa, dar ... (vezi toată discuția)