avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sunt proprietar, dar nu am act
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sunt proprietar, dar nu am act

Problema este urmatoarea. Am mostenit impreuna cu fratii si tatal meu in 1995 de pe urma mamei mele o casa si un teren. In urma decesului tatalui, in acelasi an, am deschis succesiunea (in 1995) si am obtinut certificatul de mostenitor. In afara de acest certificat de mostenitor, in care se spune ca suntem proprietari (pe baza unor simple declaratii), nu avem nici un alt act de proprietate, mama noastra mostenind la randul ei imobilul de la parintii sai (in 1952). Nu stim si nici nu am gasit nicaieri (arhive, birouri de carte funciara, etc) vreun act din care sa reiasa modul in care bunicii nostri au dobandit imobiul. Am cautat la arhivele nationale, la birourile de carte funciara, la arhivele notariatui de stat ani de zile, cu interventii, dar tot degeaba, nu exista nici un fel de document. Nimeni nu ne contesta dreptul de proprietate, dar vrem sa vindem si notarul nu poate sa intocmeasca actul de vanzare-cumparare fara titlu de proprietate. De asemenea, biroul de carte funciara nu poate sa inscrie dreptul nostru de proprietate, cu toate ca in actele de la administratia financiara, mama noastra figura inca din 1952 ca proprietara si platea impozitul pentru casa si teren. Pentru ca nimeni nu ne contesta dreptul, nici nu putem chema pe nimeni in judecata.
Ce este de facut intr-o asemenea situatie ??? Va multumesc anticipat.
Incearca sa faci o actiune in care sa soliciti ca un prim capat de cerere sa se constate ca bunul este abandonat si ca urmare apartine statului roman. Chemi statul prin MF si in contradictoriu cu acesta soliciti uzucapiunea.
Ar putea fi o solutie. M-am gandit de mai mult timp la asta, dar mi s-a parut putin probabil ca statul sa se considere proprietar asupra unui bun cu privire la care mostenitorii au platit impozite, taxe, s-au comportat ca proprietari, etc. E clar ca mostenirea a fost acceptata si nu numai tacit, din moment ce exista certificat de mostenitor.
Mai nou, mi-au dat ceva sperante la cei de la primarie. Se pare ca ar exista o procedura in urma careia se va elibera o dispozitie a primarului de punere in posesie, care va tine loc de titlu de proprietate. Am depus mai multe documente in copie legalizata (CM, procese verbale de impunere la plata impozitului, acte de stare civila, etc). Procedura ar dura intre 30 si 60 de zile. N-au reusit insa sa imi spuna care ar fi actul normativ care ar reglementa o asemenea procedura. Din cauza asta, incerc sa nu ma bucur prea tare; am primit destule "tepe" pana acum - promisiuni ca se rezolva si in ultima clipa s-a constatat ca nu se poate.
Oricum, in cazul in care o rezolv, va spun cum, ca poate mai sunt si altii in aceeasi situatie si nu e firesc sa piarda ani intregi in lupta cu birocratia si cu lipsa de profesionalism a celor care ar trebui sa dea o informatie (eu personal am cerut de mai multe ori informatii de la primarie - oficiul juridic- cu privire la o astfel de procedura, dar au ridicat din umeri...)
daca zona in care este casa era in regim de carte funciara in 1900, este simplu scoti un extras C.F. in extenso ( copia xerox a cartii funciare ) si chemi in judecata ultimii proprietari ai imobilului respectiv. ( apoi in cadrul procesului acestia se citeaza prin mica publicitate - ziar ).
Daca nu era in regim de C.F. atunci exista la notari sau judecatorie ? registrele de transcriptiuni si inscriptiuni in aceste zone aceste registre de transcriptiuni erau folosite pt. a inscrie modificarile privind ( vanzarea, succesiunea etc. ) proprietarii imobilului. este mult mai greu de identificat in aceste registre pt. ca merg in ordine cronologica.
Bafta.
Apropos M.F. nu poate fi chemat in judecata ca reprezentant al Statului roman. Reprezentantul statului roman este Primaria prin Primar X-ulescu.
ca bun abandonat este al statului si chemi MF. Oricum nu se citeaza Primaria prin Primar X, ci Localitatea Y (ex. Minicipiul Bucuresti) prin Primar X

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu buna ziua. pentru un teren folosit din anul 1976 , din j. Dambovita , ce temei legal pot invoca? uzucapiunea in baza codului civil , respectiv 1837, 1846, 1848 ... (vezi toată discuția)
Problema uzucapiune dana_toader dana_toader Buna ziua, As dori sa ma ajute cineva intr-un caz mai complicat de uzucapiune. Proprietarul actual are contract pe o suprafata de 300 m teren plus casa, dar ... (vezi toată discuția)
Acte de proprietate mbm76 mbm76 Bunicii mei au cumparat un teren in 1962 si au facut doar o chitanta de mana cum unul vinde si celalalt cumpara, dar, fara martori si chitante cum au ... (vezi toată discuția)