avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Achizitionare apartament
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Achizitionare apartament

Urmeaza sa achitionez un apartament de la o persona juridica, fara credit.
Cum pot afla daca apartamentul, obiect al vanzarii, este luat cu credit su este ipotecat de persoana juridica, etc? daca sunt modalitati de inselatorie din partea lor, de ce trebuie sa ma feresc?
Mentionez ca in bilantul 2012 firma repectiva figureaza cu datorii totale ( nedefalcate) destul de mari.
Extrasul de carte funciara este actul sufficient care imi atesta situatia imobilului sau pot fi lucruri ascunse facute de acea firma de are trebuie sa ma ingrijorez inainte de a faca tranzactia?
Multumesc mult pentru ajutor!

Cel mai recent răspuns: Manuela Bernat , Consilier juridic 09:16, 23 Ianuarie 2014
incheierea contractului de vanzare cumparare in forma autentica la notar, vine tocmai in intampinarea acestor probleme. Asa notarul verifica daca la Cartea Funciara s-au notat sarcini, daca s-a garantat sau nu cu acel imobil pentru altceva, acest lucru trebuie sa reiasa la notar. In contract se trec clauze de viciere, vanzatorul garanteaza cumparatorul de vicii ascunse, lucruri pe care cumparatorul nu le stie dar pe care daca le-ar fi stiut nu ar fi achizitionat imobilul. Vanzatorul trebuie sa garanteze si ca a platit la zi impozitul aferent acestui apartamanet, trebuie sa prezinte in acest sens obligatoriu si certificat fiscal.
Ce se mai impune a fi verificat este daca societatea a intrat in procedura insolventei, a fost sau nu numit un administrator judiciar, pentru ca atunci patronul SRLului nu poate vinde nimic din bunurile firmei fara acordul administratorului judiciar. Sau daca sunt mai multi asociati, unulsingur nu poate vinde fara celalalt.
In ceea ce priveste situatia financiara grea a societatii, in evidentele societatii, in urma vanzarii, in locul bunului societatea primeste lichiditati, adica pretul pe care il achitati, pe care ulterior le poate folosi la achitarea datoriilor pe care le are. In evidentele contabile acest bun figureaza cu o valoare de evaluare, dar asociatii daca vor pot vinde si sub aceasta valoare, cu riscul ca in procedura de insolventa declansata sa se poate constatata necesitatea atragerii raspunderii asociatilor daca nu au gestionat bine banii. Pe Dvs. nu va incurca ca si cumparator de buna-credinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat de solid este un contract de vanzare-cumparare daca vanzatorul ar putea avea declansata procedura de punere sub sechestru a bunurilor yoniro84 yoniro84 Buna ziua!Am facut un antecontract la notar, pe data de 2 decembrie 2014 pentru un apartament. Antecontractul expira pe 2 februarie. Avansul a fost 20000 ron ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare- cumparare Sola sport Sola sport Persoana x asociat unic la sc..srl. vinde fiilor lui a si b in cote de 1/2 un imobil in anul 2008. Cumparatori intra de drept in posesia acelui imobil la data ... (vezi toată discuția)
Contract vânzare cumparare flori2009 flori2009 Bună! As avea nevoie urgent de o informație, dacă se poate. Urmează sa închei contractul de vânzare cumpărare pentru un imobil (casa noua construita ... (vezi toată discuția)