avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Reclamatie mediator
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Reclamatie mediator

Buna ziua,
Nu stiu daca v-ati mai confruntat cu o astfel de problema, intrucat profesia de mediator este una noua, insa as vrea sa reclam un mediator pentru abuz si modul defectuos in care isi exercita profesia si nu stiu unde si cui anume trebuie sa ma adresez!
Cel mai recent răspuns: vsu , utilizator 00:57, 14 Martie 2014
Cu rugamintea de a detalia problema pe care ati intampinat-o, pe cat posibil si, evident, fara nume sau alte date concrete, va informez ca orice sesizare privind activitatea mediatorilor se adreseaza Consiliului de mediere.
Va multumesc pentru raspuns! Am intrat si eu pe site-ul Consiliului de mediere dupa ce am citit in Legea 192/2006, la art . 39. " Sanctiuni".

Problema mea a devenit delicata ca sa o numesc asa, dupa ce dl. mediator la care a apelat o anumita societate comerciala, mi-a transmis prima invitatie la mediere pe email si care pe langa attachament-ul respetiv cu textul scanat al invitatiei la mediere continea si corpul emailului in care eram amenintati ca daca nu raspundem si nu ne prezentam la locul si data solicitate in invitatie vor face plangere instantelor civile si penale.
Evident ca nu erau precizate si motivele invitatiei la mediere drept pentru care mi s-ar fi parut normal, conform legii sa se faca mai intai o sedinta de informare cu privire la avantajele si dezavantajele medierii in care sa se prezinte situatia din perspectiva partii care initiaza meierea.
Va mai povestesc si de faptul ca, mi-a fost transmisa invitatia pe email in ziua de Vineri seara orele 18, cu termen de 3 zile de raspuns, in conditiile in care eu am receptionat-o luni,cand m-am intors la serviciu si tot luni trebuia sa ma si prezint la locul si ora impuse de ei.Nu am mai putut decat sa raspund mailului si sa solicit o reprogramare a intalnirii atragandu-i dl mediator atentia ca ar trebui sa fie impartial conform legii si sa isi desfasoare activitatea in conditii de neutralitate drept pentru care am solicitat ca intalnirea sa aiba loc la sediul Biroului de Mediere si nu la sediul partii care o initiaza si pentru a fi siguri de data transmiterii si receptionarii corespondentei, i-am precizat faptul ca orice corespondenta sa se desfasoare in scris cu confirmare de primire, indicandu-i in acelasi timp adresa sediului social a firmei pe care o administrez si care este si stipulata in contractul intre mine si partea care a initiat medierea.Mentionez faptul ca dupa ce i-am raspuns pe email am trimis si cu confirmare de primire raspunsul meu.
Ca urmare a raspunsului meu, dl mediator a raspuns sec ca reprogrameaza intalnirea pentru ziua de joi 20 ian 2014, la sediul biroului dumnealui, in conditiile in care eu am solicitat o alta data.M-am prezentat ieri 20 ian 2014 la ora stabilita si la adresa din foaia cu antet a invitatiei la mediere si surpriza nu mi-a raspuns nimeni la usa. L-am sunat de 5 ori consecutiv si nu mi-a raspuns nici la telefon. Ca sa ma asigur ca sunt unde trebuie si la adresa care trebuie, m-am uitat din nou pe invitatie si am constatat ca acolo este locul si ora indicate si in acelasi timp am observat si faptul ca 20 ianuarie este luni si nu joi cum dumnealui a scris in invitatie.Cred ca dansul s-a uitat in luna februarie si a vazut ca ziua de 20 este intr-o zi de joi.
Am chemat pe colegul meu care era la masina, am scris un bilet pe care l-am semnat, stampilat si l-am asezat in usa, am facut poze atat usii cu biletul in care se vede ca m-am prezentat cat si vecinilor si la intrararea in scara si am plecat. Seara la ora 20, am primit mail de la dumnealui, fara sa pomeneasca de faptul ca a gasit bilet in usa, ca desi eu nu m-am prezentat, el mai face inca o invitatie in ziua de 28 ianuarie, mentionanad faptul ca m-a cautat de nenumarate ori si la usa sediului firmei si la Asociatia de proprietari unde are firma sediul social si ca numerele de telefon de pe site nu sunt alocate, in conditiile in care se poate demonstra ca sunt si functionale si daca ar fi sunat si la usa si la telefon cu siguranta ar fi gasit pe cineva.Inclusiv pe telefonul fix raspund chiar daca nu sunt in birou pentru ca am facut redirijare si oricine suna, eu pot raspunde de pe mobil. Mai mult decat atat, imi spune ca si la adresa de domiciliu a fost trimisa invitatie, o adresa la care eu nu locuiesc si pe care el sustine ca am declarat-o fara sa spuna unde si cand am declarat-o.Desigur, imi ataseaza mailului cu o noua invitatie nesemnata si stampilata in care sunt invitata la data precizata mai sus, dar la o alta adresa decat cea initiala.

Deja am scris mult....si nu doresc sa fac o polologhie din asta, insa ne vom mai intalni cu astfel de cazuri pe care eu le consider ca sunt lipsite de profesionalism. Interesul dansului exista pentru ca este sotul juristei de la firma care a initiat medierea.
M-a deranjat faptul ca s-a dus la Asociatia de proprietari sa intrebe de mine personal si nu de firma, faptul ca minte in ceea ce priveste declararea adresei din buletin, pentru ca eu am declarat adresa care spune dansul nicaieri, am domiciliul la aceeasi adresa de 3 ani si nu la adresa unde spune el ca as locui, acolo sunt doar proprietar.
Concluzionand, nu cred ca rolul unui mediator este sa ceara detalii personale despre administratorul firmei la Asociatiile de proprietari acolo unde acesta are proprietati, despre date cu caracter personal pe care le investigheza din surse proprii si le foloseste fara acordul meu.Datele noastre de contact au fost furnizate de partea care a initiat medierea si au ramas neschimbate cu atat mai mult cu cat in raspunsul meu oficial i-am indicat in mod direct cum pot fi contactata si se poate vedea foarte clar ca nu s-a schimbat nimic.
Dansul are o mare problema de incompetenta pentru ca nu s-a prezentat impreuna cu partea care a initiat medierea la locul si data stabilite tot de ei. Prezenta mea era optionala, conform legii, a dansilor era obligatorie. Voi sesiza Consiliul de mediere, pentru ca pe mine m-a deranjat metoda militieneasca, cred ca dansul din sectorul respectiv provine si nu permit nimanui sa se comporte in acest mod mai ales ca am demonstrat ca sunt de buna credinta.

Consider ca sunt foarte multi neaveniti care au adoptat aceasta profesie si care nu au habar cum se rezolva un asemenea conflict.

Imi cer scuze pentru lungimea textului, insa trebuiau detaliate toate aspectele care au dus la aceasta situatie.

Va multumesc anticipat pentru orice raspuns!
Situatia descrisa releva o serie de probleme in abordarea procedurii, daca ne raportam strict la cele prezentate de dumneavoastra. O eventuala solutionare nu va veni insa decat ulterior analizarii tuturor punctelor de vedere, inclusiv cel al mediatorului in cauza. Eu nu-mi permit sa trag concluzii, voi preciza doar o serie de observatii, raportate strict la punctul dumneavoastra de vedere.

Ceea ce identific eu, la o prima vedere, ca si probleme:

1. Mediatorul este sotul juristei firmei care solicita medierea (inteleg ca ati fost invitata direct la mediere, nu doar la informare); intr-un astfel de caz, ar fi fost preferabil ca mediatorul sa se abtina de la preluarea cazului. E destul de greu sa demonstreze faptul ca relatia personala nu i-ar afecta impartialitatea. Chiar si numai faptul ca dumneavoastra percepeti acest lucru ca pe o problema este un impediment in buna desfasurare a unei eventuale medieri. Decat sa compromiti din start sansele unei intelegeri, mai bine lasi pe altcineva sa se ocupe de caz.
2. Sedinta a fost programata la sediul firmei solicitante, ceea ce poate afecta respectarea principiilor de neutralitate si impartialitate care trebuie sa guverneze medierea. Aceeasi problema ca mai sus.
3. Termenul prevazut in invitatie a fost mult prea scurt, iar modalitatea de expediere preferabila ar fi fost cea cu confirmare de primire, cu un interval rezonabil de feedback si precizare a pozitiei fata de invitatie, precum si cu posibilitatea reala penru invitat sa onoreze invitatia. Expedierea prin posta electronica este insa si ea o varianta corecta, gresit a fost doar momentul transmiterii in raport cu data programata a sedintei. Eu as fi dublat-o, oricum, si cu expedierea prin posta (cu confirmare de primire) sau prin firma de curierat (cu aceleasi precizari).
4. Mediatorul nu poate argumenta avantajele prezentei la informare sau ale medierii in sine prin amenintari, daca sensul celor precizate de el aveau aceasta aparenta. Mediatorii trebuie sa formuleze absolut totul in sens pozitiv, inclusiv aspectele negative.
5. Chiar si daca ar fi extrem de bine intentionat in demersurile pe care le face pentru a asigura prezenta ambilor parti la informare/mediere, mediatorul nu are competenta de a face investigatii de orice natura, mai ales de tipul celor pe care le-ati descris. Datele de contact sunt comunicate de partea solicitanta. Mai mult decat atat poate fi usor perceput ca hartuire, cum s-a si intamplat in cazul dumneavoastra.
6. Cat priveste eroarea de programare si lipsa mediatorului la data comunicata in invitatie ulterior reprogramarii, este, intr-adevar, posibil de apreciat ca fiind o dovada de incompetenta. Nu spun ca este cazul, poate a fost doar o eroare umana involuntara, insa aceste erori sunt sanctionabile, cand esti profesionist intr-un domeniu.

Cred ca o abordare mai diplomata si mai principiala ar fi putut face ca toate aceste erori sa fie trecute cu vederea, daca rezultatul final era unul in beneficiul partilor, al ambelor parti. Problema este ca mediatorul in cauza nu si-a asumat greselile si a persistat in a gresi si a merge pe sarma la limita legalitatii si eticii procedurii de mediere.

Daca totusi apreciati ca medierea ar putea sa fie o solutie, puteti propune direct firmei respective un alt mediator. Conform legii, mediatorul este liber ales de parti, altfel spus, acesta trebuie sa fie agreat de ambele, pentru ca trebuie sa se bucure de increderea lor deplina.

Rezultatul cercetarii disciplinare nu va veni foarte curand, asa ca ganditi-va strategia independent de el. Ca mediator, va recomand sa nu excludeti medierea din lista de solutii privind rezolvarea conflictului respectiv, chiar daca primul contact cu procedura a fost unul nefericit.

Daca alegeti instanta, e posibil ca acolo sa nu se tina neaparat cont de problemele cu care v-ati confruntat, nu cred ca judecatorul isi va consuma energia sa analizeze viciile de procedura in mediere, asa ca va puteti demonstra buna credinta prin propunerea unui alt mediator. Este doar o parere! Va doresc succes!

Desi am scris deja foarte mult, mai adaug totusi o precizare. Nu este gresit faptul ca ati fost invitata direct la mediere si nu la informare, oricum inaintea semnarii unui contract de mediere care sa permita derularea procedurii vi s-ar fi adus la cunostinta, obligatoriu, infoarmatii legate de procedura, avantaje, reguli, etc. Informarea nu are legatura cu precizarea punctului de vedere al partii care v-a invitat, la acesta se face referire destul de succint, urmand a se detalia in cadrul medierii propriu-zise. Acesta este rolul medierii, nu al informarii. Altfel spus, informarea ofera informatii legate de procedura medierii si avantajele ei, nu despre speta supusa medierii.
Ultima modificare: Marți, 21 Ianuarie 2014
mediator_comeaga, utilizator
As fi vrut sa postez si eu despre rolul si onorariul mediatorului, dar mesajul meu va fi sters, asa cum mi s-a mai intimplat cu alte trei.



Interventie moderator: pana acum ati postat de 4 ori si desi mesajele dvs, au fost sterse in respectarea Regulamentului de forum, persistati in greseala, acuzand moderatorul, doar pentru ca intamplator mai are si calificarea de mediator. Puteti posta oricand doriti un subiect la care consultantii va pot oferi raspunsuri calificate, dar inainte va rog, cititi Regulamentul de forum. Multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Vineri, 14 Martie 2014
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este corecta procedura de mediere in felul urmator? ContSters277422 ContSters277422 Buna seara, intamplator m am trezit cu o copie a unui proces verbal de mediere din urma cu cateva luni, prin care se comunica faptul ca nu m-am prezentat la ... (vezi toată discuția)
Model pv de neacceptare amedierii Irina S. Irina S. Va rog, am nevoie de un PV de neacceptare a medierii. Multumesc. (vezi toată discuția)
Avocatul mediator si prev.art.36 din l:192/06 Irina S. Irina S. Art. 36 din L:192/2006 prevede ca meditorul nu poate reprezenta sai asista vreuna dintre parti intr-o procedura judiciara ori arbitrala avand ca obiect ... (vezi toată discuția)