Buna ziua
Am o nedumerire in ce priveste rolul certificatului energetic in situatia atribuirii unui apartament aflat in partaj, unuia dintre coproprietari.
S-a estimat valoarea imobilului la un anume pret de vanzare. Cel care doreste atribuirea solicita expertiza pentru corectarea pretului estimat (pe care il considera prea mare) si cerfificat energetic, afirmand ca cerfificatul energetic ar influienta valoarea expertizei (apartamentul este izolat doar pe interior si dispune de centrala termica proprie)
1. Atribuirea prin instanta este considerata vanzare?
2. Daca nu este vanzare ce rol are cerfificatul energetic( altul decat informativ)in acest caz?
3.Expertul tine cont in evaluare de certificatul energetic?
4.Este grila de evaluare notariala influientata in anul 2014 de acest certificat?
Multumesc
Cadastrul si certificatul energetic sunt documente solicitate la notar pentru intocmirea unor acte de proprietate/ vanzare-cumparare, etc. si prin lege pentru inchirierea imobilului.
Instanta de judecata stabileste prin partaj viitorul proprietar al imobilului pus in discutie.
Certificatului energetic este avut in vedere de catre expert pentru a stabili valoarea imobilului supus la partaj. In cadrul proprietatilor mobile si imobile supuse partajului, valoarea imobilului cu/ fara imbunatatiri energetice (mentionate in certificatul energetic) conteaza pentru instanta pentru a stabili modul cum se realizeaza partajul.
Grila de evaluare a imobilului poate fi influentata de existenta/ inexistenta imbunatatirilor energetice, existenta certficatului energetic fiind obligatorie pentru tranzactii in anul 2014.
Multumesc pentru raspuns.
In situatia mea se pare ca asa stau lucrurile. Dar daca admitem ipotetic existenta unui cumparator dispus sa ofere pretul initial(fara influienta certificatului energetic) nu-i asa ca se schimba fondul problemei?
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Nu veti putea intocmi acte de vanzare-cumparare la notar, fara certificat energetic si cadastru. Nu costa mare lucru cele doua documentatii (3-5 milioane lei vechi daca este intocmit cadastrul, daca nu este intocmit cadastrul 20-25 milioane lei vechi).
Intr-o negociere directa, pentru vanzare-cumparare, cu act notarial intocmit, cumparatorul trebuie sa fie informat oficial cat de performanta este izolarea imobilului, desi personal nu cred ca pretul negociat intre parti este influentat semnificativ (in sensul cresterii).
Sa nu uitam ca si statul si notarul trebuie sa castige bani din aceste tranzactii.