avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesirea din tara minor neinsotit
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesirea din tara minor neinsotit

decii am o fiica(16 ani) si vrea sa mearga in excursie cu scoala la paris. nu poate iesi din tara numai cu acordul meu ? deoarece sotul meu este plecat in strainatate si nu ajunge pana atunci acasa.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 16:09, 28 Ianuarie 2014
Nu poate iesi din tara numai cu declaratia de acord a unuia dintre parinti, pentru ca parintii sunt casatoriti, insa legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii cetatenilor romani in strainatate prevede in art. 30 al. 7 posibilitatea ca aceasta declaratie sa poata fi autentificata in strainatate de misiunile diplomatice sau consulare ale Romaniei sau daca ets data in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de mai jos:
...............................
(7) Declaraţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) trebuie redactate în două exemplare şi trebuie să fie autentificate în ţară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori, dacă au fost date în faţa autorităţilor străine, să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanţa Guvernului nr. 66/1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare. Un exemplar al declaraţiei se păstrează de către însoţitor, iar al doilea exemplar însoţeşte paşaportul minorului.
...........................
Legea 248/2005 a fost modificata si completata prin legea 175/ 2013, lege care a modificat printre altele si art 30 al carui continut este util sa-l lecturati.

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 28 Ianuarie 2014
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imuternicirea tatalui jamalexa jamalexa buna ziua....as dori si eu sa stiu daca imputernicirea tatalui pentru copil care este in Romania pentru plecare la tatal in Spania trebuie sa fie originala ... (vezi toată discuția)
Deplasare minor in strainatate beef72 beef72 Daca un minor cu cetatenie dupla (roman si maghiar) si cu domiciliul in Romania se deplaseaza in Ungaria cu insotitor (competitie) , cu pasaport unguresc are ... (vezi toată discuția)
Valabilitate procura lydya_2004 lydya_2004 buna ziua!as avea si eu o nelamurire si va rog poate cineva sa ma ajute?luna trecuta mai exact pe 06.07.2011 barbatul meu a fost la consulatul Romaniei in ... (vezi toată discuția)