avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Procedura executare silita contract asistenta juridica
Discuție deschisă în Executare silită

Procedura executare silita contract asistenta juridica

Buna seara,

Imi puteti spune va rog care cum se procedeaza daca se doreste recuperarea onorariului neachitat intr-un contract de asistenta juruduca?
Ma intereseaza procedura, pasii de urmat si cam cat ar dura in instanta?
in cazul in care exista o neintelegere asupra onorariului convenit, instanta il poate micsora?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: toy_story , utilizator 09:55, 22 Ianuarie 2014
Unu. Potrivit dispozițiilor art. 31 alin. 3 din Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, contractul de asistenta juridica este titlu executoriu.
Doi. Dispozitiile din acelasi act normativ privind investirea cu formula executorie au fost abrogate implicit odata cu intrarea in vigoare a NCPC, urmand ca incheierea de incuviințare a executarii silite sa cuprinda, in partea sa finala, formula executorie consacrata prin art. 665 alin.7 NCPC.
Trei. Asadar, cererea de executare cu contractul anexat se adreseaza executorului judecatoresc. Instanta nu poate micsora onorariul cuprins in titlul executoriu in procedura incuviintarii executarii silite. Insa daca se face contestatie la executare, in cadrul contestatiei sumele cuprinse in contract pot fi micsorate.
Multumesc pentru răspuns. Nu sunt avocat si imi este un pic greu de înțeles.
Sa presupunem ca se merge cu contractul la executorul judecătoresc, apoi se merge in instanta pentru încuviințarea silită? Verifica cineva ca serviciile au fost îndeplinite pentru a se percepe onorariul? O data ajuns in instanta pentru încuviințare se poate face Contestație? Este corecta intelegerea mea? Pe mine ma informează executorul judecătoresc ca s-a început procedura executării silite? Sau ma trezesc cu poprire pe bunuri/ conturi?
Multumesc mult!
Ultima modificare: Marți, 21 Ianuarie 2014
toy_story, utilizator
1. In procedura incuviintari executarii siline nu verifica nimeni daca serviciile au fost prestate sau nu.
2. Cererea de incuviintare a executarii o face executorul judecatoresc, nu creditorul.
3. Odata ce a inceput executarea silita executorul o sa va someze sau o sa va faca poprire. Imediat ce primiti somatia sau vedeti poprirea puteti face contestatie, contestand chiar titlul executoriu.
4. Trebuie sa stiti insa ca daca ati renuntat la contract fara niciun motiv serios si imputabil avocatului sunteti buna de plata.
Încă o întrebare se poate face poprire chiar daca se face Contestație la titlul de execuție?
Nu se poate discuta cu executorul si explica ca se executa un contract in care nu s-au efectuat serviciile?
Am înțeles de la alți avocati ca încuviințarea executării se face totuși in instanta. E corect?
Multumesc

Incuviintarea instantei se da de catre instanta, la cererea executorului, dar instanta nu verifica daca s-au prestat sau nu serviciile avocatiale.

Dvs nu aveti decat calea contestatiei la executare si - ca sa nu se instituie/continuie poprirea - sa solicitati suspendarea provizorie a executarii.

Alte discuții în legătură

Executare silita Marta Tot Marta Tot Pe data de 8 august a.c s-a solutionat cererea de executare silita. Pe internet se mentioneaza urmatoarele : Complet X, Tip solutie - Incheiere, Solutia pe ... (vezi toată discuția)
Contractul de credit-titlu de creanta larisarazvan larisarazvan Buna ziua intrebare: in cazul unui titlu executoriu reprezentand un contract de credit, tertul poprit poate indisponibiliza sume de bani doar pe baza cererii ... (vezi toată discuția)
Incuviintare executare silita ContSters75393 ContSters75393 Ce inseamna de fapt incuviintarea executarii silite ?Cam ce tip de proceduri se desfasaoara in acest tip de proces(contestatie la executarea ... (vezi toată discuția)