Am achizitionat din Germania un autoturism nou platind si TVA-ul la acesta. Dealer-ul nu m-a avertizat de problema cu plata TVA-ului in tara de prima inmatriculare.
Am incercat sa aflu mai multe informatii la ANAF, de pe internet si la firme de recuperare al TVA-ului. ANAF mi-a raspuns ambiguu, pe internet nu scrie nimic clar iar firma de recuperare mi-a spus ca nu am nici o sansa sa recuperez.
Aveti idee daca exista o metoda legala de a nu plati TVA-ul si in Romania ?
In cazul in care orice persoana achizitioneaza un autoturism nou (indiferente de valoare) dintr-un alt Stat Euro, persoana respectiva va datora TVA in RO.
Persoana fizica va trebui sa depuna la autoritatea fiscala un decont special de TVA si sa plateasca TVA fizic la trezoreria statului. In practica, inca nu exista o procedura bine stabilita referitor la modalitatea in care se face aceasta plata.
Dupa inmatriculare, in masura in care acest lucru mai este posibil, dvs trebuie sa incercati sa recuperati TVA ul platit furnizorului strain.
Scutire: daca vanzatorul are dovada ca autoturismul nou va fi inmatriculat in alt stat membru, acesta nu ar trebui sa aplice TVA din statul membru de origine