buna ziua.am divortat din 2011,in urma divortului mi-a dat tutele exclusiva a minorului,urmand ca tatal sa plateasca pensie alimentara de 160 ron.nu a platit niciodata nimic si nu a luat nici o legatura cu minorul.baiatul are 3 ani jum. in prezent,m-am recasatorit.cum pot sa procedez si unde sa ma duc sa il dau in judecata sau sa ii cer pensia alimentara din urma sau din acum in colo sa il constrang intr-un fel sa imi dea semnatura sa pot trece copilul pe numele nostru (al meu si actualului sot) sau sa il pot infia.
deci,va rog sa ma lamuriti :
1) unde sa ma duc sa il dau in judecata pt pensia alimentara care nu mi-a platit-o de 3 ani pana in prezent ? (precizez ca nu ii stiu domiciliu )
2) daca nu este deacord sa imi dea semnatura unde ma pot duce sa imi "infiez "sau nu stiu cum sa ma exprim...sal iau pe numele meu si a sotului actual
3) avand in vedere ca el este recidivist...e mai bine sa mer pe partea penala decat pe cea civila...ca nu are bunuri care sa vanda....
Pe latura civila mergeti cu sentinta legalizata la un executor judecatoresc pentru a fi pusa in executare.
Pe cale penala puteti face plangere penala pentru abandon de familie pentru ca nu a platit pensia de intretinere.
Poate o plangere penala il mobilizeaza si plateste pensia de intretinere.
In primul rand trebuie sa decideti ce vreti, si pensie si adoptia de catre noul sot?
In al doilea rand trebuie sa vorbiti cu el, cu tatal. Adica intai sa-l gasiti.
In al treilea sa mergeti sa vedeti ce se poate face, ca nu putem sa trecem pur si simplu alt om in locul tatalui real intr-un certificat de nastere, ok? Certificatul trebuie sa reflecte realitatea; e posibil sa ajungeti aproape de ceea ce doriti, dar trebuie sa va informati corect de la inceput sa stiti ce va asteapta. Aici nu avem multe date iar discutiile sunt lungi.
multumesc pt informati....dar ....executorul tot eu trebuie sa il platesc? ca divortul tot eu l-am platit,nu am stiut ca pot cere cheltuieli de judecata.de la el am numai nr de telefon mobil...stiu ca sta la cineva intr-un sat (la cumatra care mi-a botezat baiatul , ca cu ea a fugit cand si-a abandonat copilul la doar 3 luni ,imediat dupa nunta ).precizez ca nu s-a prezentat la nici un termen la divort si instanta a hotarat sa am tutela exclusiva a minorului.
vreau cumva sa il constrang sa imi plateasca pensia alimentara daca nu imi plateste,sa demonstrez ca nu se intereseaza de minor ca sa pot sa il infiez sau ceva de genul
Cautati-l, poate ar fi de acord cu adoptia, asa scapa si de plata pensiei.
Daca sunteti hotarati pt adoptie, adica baiatul are o relatie buna cu sotul dvs, daca dvs credeti ca sotul dvs e un parinte bun pt copilul dvs si va ramane si daca ati divorta, poate ca adoptia e o idee buna, insa e f greu de realizat fara acordul tatalui. Numai in cazuri extreme instanta trece peste acordul parintelui si incuviinteaza adoptia, Si daca aveti acordul tatalui e destul de greu sa dovediti ca e in interesul copilului aceasta adoptie.
Deci, daca va hotarati pt adoptie incercati sa negociati cu tatal.
Daca va hotarati sa recuperati pensia, executorului ii avansati doar pt cheltuieli, vb mai bine cu el, aceste cheltuieli le veti recupera de la debitor, important e sa aveti de unde.
Puteti actiona separat pt marirea pensiei, sa fie raportata la salariul minim actual pe economie. Cererea o depuneti la judecatoria de care apartineti dvs cu domiciliul, il citati la ultimul domiciliu cunoscut.
Daca nu va plati pensia ce se va stabili, dupa doua luni, maxim 4 luni, mergeti la politie si depuneti plangere pt abandon de familie.
In caz ca plata pensiei de intretinere este facuta cu rea credinta, timp de doua luni, cel putin , debitorul acestei obligatii raspunde penal , sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie, incriminata de art. 305 din Codul penal.
Elementul material al infractiunii poate fi realizat si prin acte de parasire , alungare, abandon sau lasare fara ajutor.
Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamata, actul de sesizare fiind depus in termen de doua luni de la data cand aceasta a cunoscut sau a putut cunoaste pe faptuitor.
In cadrul procesului penal poate fi exercitata actiunea civila, alaturata celei penala, pentru recuperarea prejudiciului cauzat.
Actiunea civila cuprinde daune morale si materiale,cuantificate , dovedite de mijloace de proba , precizate defalcat.
Sanctiunile prevazute de Codul penal sunt alternative , amenda penala si inchisoarea.
In caz ca este platita pensia de intretinere, instanta de judecata are in vedere un caz special de individualizare judiciara a pedepsei , aplicat in cazul infractiunii amintite , suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Se poate proceda la executare silita , de asemenea.