daca un creditor depune o cerere de insoventa eu trebuie sa astept sa-mi fie comunicata de instanta?
daca instanta nu-mi comunica cererea, ce pot face?
Foarte mare atentie cu comunicarea cererii de deschidere a procedurii insolventei impotriva dvs., termenul in care dvs. puteti face contestatie impotriva ei este de 10 zile de la comunicarea cererii creditorului, ori daca ati primit citatia, fara cerere, depuneti personal diligenta de a obtine copia cererii creditorului si a formula contestatia la timp.
In caz contrar, daca va veti prezenta la primul termen si veti pretinde ca nu ati primit si cererea creditorului, doar citatia, va fi destul de greu sa convingeti instanta ca intr-adevar nu vi s-a comunicat cererea, si riscati sa se deschida procedura fara sa mai puteti face nimic.
De asemenea, exista si varianta comunicarii prin afisare - daca la dosar este dovada de comunicare prin afisare, va priveste daca ati gasit sau nu afisata pe usa cererea si citatia, instanta va considera ca procedura a fost indeplinita in ce va priveste si ca a expirat termenul in care puteati formula contestatia.
nu am primit citatia
dar tot nu m-am lamurit
impotriva cererii de faliment se face contestatie sau intampinare
Legea 85 vorbeste despre contestatie. Unii practicieni spun ca trebuie facuta intampinare.
si inca ceva:
cum ma pot prezenta la primul termen atata timp cat eu nu am fost citat si, teoretic, nu stiu ca impotriva mea s-a depus o cerere de insolventa?
Art. 7
(1) Citarea partilor, precum si comunicarea oricaror acte de procedura, a convocarilor si notificarilor se efectueaza prin Buletinul procedurilor de insolventa. Comunicarea citatiilor, a convocarilor si notificarilor fata de participantii la proces al caror sediu, domiciliu sau resedinta se afla in strainatate este supusa dispozitiilor Codului de procedura civila, cu modificarile si completarile ulterioare. Buletinul procedurilor de insolventa va fi realizat si in forma electronica.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin.(1) se va realiza, conform Codului de procedura civila, comunicarea actelor de procedura anterioare deschiderii procedurii si notificarea deschiderii procedurii. Pentru creditorii care nu au putut fi identificati in lista prevazuta la art.28 alin.(1) lit.c), procedura notificarii prevazute la art.61 va fi considerata indeplinita daca a fost efectuata prin Buletinul procedurilor de insolventa.
(3^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), prima comunicare a actelor de procedura catre persoanele impotriva carora se introduce o actiune, in temeiul dispozitiilor prezentei legi, ulterior deschiderii procedurii insolventei se va realiza conform Codului de procedura civila Legea 85/2006