avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Obligativitatea angajatului fata de companie la ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Obligativitatea angajatului fata de companie la intoarcerea din concediu de maternitate

Buna ziua!
Am o intrebare urgenta : am optat pentru concediul de crestere a copilului de 1 an si am aflat ca firma unde lucrez vrea sa-si restranga activitatea.Astfel am decis sa caut alt loc de munca si am gasit. Intrebarea mea este : ma pot intoarce la munca si in prima zi sa-mi si depun demisia (cu preaviz) sau am obligatia sa stau la locul de munca o perioada minima ?.
De asemenea, vreau sa stiu daca ii pot "impune" angajatorului un program de 6 ore pana face copilul 2 ani?Sau e la mica intelegere?
Multumesc anticipat. :vishenka:
Cel mai recent răspuns: Andreia555 , utilizator 15:57, 22 Ianuarie 2014
Puteti sa va dati si demisia in prima zi, puteti si sa va cereti dreptul legal la un program redus de 6 ore pe zi!
Programul redus de 6 ore/zi nu este un drept legal decat in anumite conditii.

OUG nr.96/2003 prevede, in acest sens :
Art. 13 - În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

Art. 17
(1)Angajatorii sunt obligaţi să acorde salariatelor care alăptează, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se găseşte copilul.

(2)La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului său de muncă cu două ore zilnic.
....

Daca angajatorul accepta sa lucrati cu 6 ore/zi, atunci este posibil sa se reduca si salariul aferent timpului de munca.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Ianuarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
In ziua in care reluati activitatea puteti face si o cerere de incetare a contractului individual de munca (CIM) cu aceeasi data, conform art.55b din Codul muncii (acordul partilor), caz in care nu mai este nevoie de preaviz.
Multumesc mult.
Numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie dupa concediul de maternitate onix1234 onix1234 Sunt in CIC de cateva luni, dar vreau sa ma intorc mai repede de 1 an pentru a demisiona. Daca voi fi in preaviz, voi putea sta la program redus din 8 ore la 6 ... (vezi toată discuția)
Program redus mira-j mira-j Pentru mamele care se intorc mai devreme de doi ani din ccc la munca , in cazul meu bebe 7 luni, mai exista program redus cu 2 ore pentru alaptat? Pana la un ... (vezi toată discuția)
Program 6 ore mame Gabriellate Gabriellate Ma voi intoarce la munca inainte de implinirea a 2 ani a copilului. Pot beneficia demprogram redus de 6 ore? Daca da, pe ce baza legala si in ce conditii? (vezi toată discuția)