avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de traseu
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de traseu

Avand in vedere ca pe 7 ian 2014 am avut un aciident de traseu soldat cu picior in gips si CM 1 luna cel putin, va rog sa imi spuneti ce presupune acesta .
Desi eram cu doua colege in acel moment, dintre care, una era sefa serv unde lucrez , am anuntat a doua zi atat pe sefa mea cat si pe sefa serv Resurse Umane. Desi fisele de protectie nu erau semnate pt anul trecut, exact pe motiv ca am cerut sa ni se faca instructajul , nu sa semnam ca o formalitate si atat, sefa de la Resurse a facut presiuni sa se semneze acele fise. O parte au semnat,dar o parte nu au semnat, printre care si eu, deoarece eram deja in concediu medical. Din acest motiv sefa de la resurse a pus pe sefa mea sa faca Nota Informativa catre Primar, pe motiv ca am refuzat sa semnam fisele de protectia muncii. Aceasta a scris in Nota Informativa , ca nu este vorba de refuz, doar ca am cerut sa ni se faca instructajul , asa cum este legal si corect deoarece de 13 ani nimeni nu face acest lucru.
Aceasta cred ca a fost o masura prin care ea s-a acoperit, de neglijenta in serviciu si acoperirea celui care se ocupa de instructaj,deoarece eu am sunat la ITM, sa intreb ce trebuie facut in aceasta situatie,de unde mi s-a spus sa scriu on-line asa cum s-a intamplat.
Acum ma suna sefa de la resurse sa intrebe ce obtin prin asta, deoarece ei treb uie sa faca "un purcoi de acte" si ca pe CM nu este un cod de accident , ci de boala, adica 01 si 06, de la camera de garda si de la med. specialist ortoped.
Eu intreb daca se plateste integral CM, adica 100% in aceasta situatie, si daca nu este datoria institutiei sa faca aceasta constatare deoarece eu am anuntat.
Camera de garda de la Urgente a spus ca nu poate scrie accident de munca deoarece nu am chemat salvare la locul accidentului.Nu am chemat deoarece piciorul se umfla si se invineteste la cateva ore de la eveniment(este vorba de o entorsa).
Mai mult ma ameninta ca va anunta primarul ca indeplinesc conditiile de pensionare, desi sunt o multime de colegi care se pot pensiona si totusi lucreaza.
Eu nu am prea multi ani de vechime deoarece am intrerupt serv pt cresterea copiilor, si am facut o facultate la zi 4 ani, inainte de revolutie, nu asa cum procedeaza acum colegele mele care fac facult plecand de la servici, o facultate particulara, platita, fara sa invete nimic si fara sa se prezinte la ore , si care nu are nici o legatura cu functia si serviciul in care lucreaza. De asemenea am intrerupt serv pentru cresterea celor doi copii, am prins revolutia, schimbarile din contabilitate dupa revolutie, si am reluat cu greu serviciul. Acum isi fac cerere pentru program decalat, colegele mele, pentru a-si creste copiii, program pe care nimeni nu il respecta. In fapt ele au un program "redus" nu "decalat".
Daca ceri cuiva sa respecte legea in tara asta, esti VINOVAT!!!!
Ultima modificare: Duminică, 26 Ianuarie 2014
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:20, 12 Aprilie 2014
Evenimentul petrecut trebuie sa fie cercetat de catre o comisie numita prin decizia scrisa a angajatorului, sa se intocmeasca un dosar de cercetare care sa fie avizat de catre ITM.
Accidentul de munca de traseu este definit in Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr. 319/ 2006, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.2 pct.10 accident de munca de traseu:
a) accident survenit in timpul si pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la domiciliu si invers si care a antrenat vatamarea sau decesul;
b) accident survenit pe perioada pauzei reglementare de masa in locuri organizate de angajator, pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la locul unde ia masa si invers, si care a antrenat vatamarea sau decesul;
c) accident care a antrenat vatamarea sau decesul, petrecut pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la locul unde isi incaseaza salariul si invers, daca acesta este organizat de angajator in afara unitatii.
-art.2 pct.5 accident care produce incapacitate temporara de munca (ITM) - accident care produce incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice consecutive, confirmata prin certificat medical sau, dupa caz, prin alte documente medicale, potrivit prevederilor legale.
Sesizati in scris cu nr. de inregistrare/ data ITM daca nu s-a efectuat cercetarea evenimentului produs. In aceeasi sesizare mentionati modul cum se efectueaza instruirea lucratorilor in cadrul institutiei dvs. ITM va declansa o ancheta.
Nu se face niciodata instructajul cu privire la protectia muncii. Fisele erau nesemnate in momentul accidentului .In timp ce eram in concediu medical s-au facut presiuni asupra colegilor pentru a le semna. O parte nu au semnat de frica , o parte nu au semnat. Acum doreste sa arunce vina asupra noastra pentru refuzul de a semna aceste fise si sa ne trimita in comisia de disciplina. Eu cred ca blufeaza si merge la intimidare .
Azi , sefa Serv Resurse Umane mi-a sugerat ca pot sa renunt la sesizarea catre ITM, deoarece am sa pierd.Procedura s-a declansat. Vina imi apartine deoarece fisa e nesemnata ?Acum, a delegat aceasta atributie de protectia muncii, catre dir. DITL, desi pana acum a fost in grija serv resurse umane din Primarie.
O alta problema este ca nu am un cod de accident pe certificatul medical . Asta deoarece la Urgenta mi s-a spus ca numai daca anuntam salvarea putea sa considere accident de munca.
De la Primarie au sunat la Spital sa intrebe la ce ora am ajuns , in ce stare, etc. Asa prevede procedura sau e doar initiativa Primariei?
Daca ati sesizat ITM toate aspectele pe care le ridicati trebuie mentionate in declaratiile pe care le veti da inspectorului ITM. Mentiunile dvs. trebuie sustinute de cele 2 persoane cu care spuneti ca erati in momentul producerii evenimentului. Nu precizati conditiile in care s-a produs evenimentul (atentie la art.2 pct.10 lit. a-b) din Legea ssm nr. 319/ 2006) pentru a fi AM de traseu.
In urma cercetarii evenimentului se va decide daca evenimentul se incadreaza ca AM, caz in care se solicita de catre firma sa se modifice codul pe certificatul medical.
Puteti solicita dvs. de la spital o adeverinta in care sa se mentioneze datele referitoare la prezentarea dvs. (data, ora), diagnostic, recomandari medicale, etc.
Instruirea pe linie de ssm este in sarcina angajatorului conform prevederilor
-art.20 al. (1) Angajatorul trebuie să asigure condiţii pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special sub formă de informaţii şi instrucţiuni de lucru, specifice locului de muncă şi postului său:
a) la angajare;
b) la schimbarea locului de muncă sau la transfer;
c) la introducerea unui nou echipament de muncă sau a unor modificări ale echipamentului existent;
d) la introducerea oricărei noi tehnologii sau proceduri de lucru;
e) la executarea unor lucrări speciale.
(2) Instruirea prevăzută la alin. (1) trebuie să fie:
a) adaptată evoluţiei riscurilor sau apariţiei unor noi riscuri;
b) periodică şi ori de câte ori este necesar.
In normele metodologixe de aplicare a legii ssm, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare se mentioneaza:
-art.81 al.(1) Rezultatul instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca se consemneaza in mod obligatoriu in fisa de instruire individuala, conform modelului prezentat in anexa nr. 11, cu indicarea materialului predat, a duratei si datei instruirii.
(2) Completarea fisei de instruire individuala se va face cu pix cu pasta sau cu stilou, imediat dupa verificarea instruirii.
(3) Dupa efectuarea instruirii, fisa de instruire individuala se semneaza de catre lucratorul instruit si de catre persoanele care au efectuat si au verificat instruirea.
(4) Fisa de instruire individuala va fi pastrata de catre conducatorul locului de munca si va fi insotita de o copie a ultimei fise de aptitudini completate de catre medicul de medicina muncii.
(5) Fisa de instruire individuala se pastreaza in intreprindere/unitate, de la angajare pana la data incetarii raporturilor de munca.
Dovada instruirii sunt semnaturile. Nu ati fost instruita, dvs. nu ati semnat. Daca erati instruita si refuzati sa semnati, seful direct avea obligatia legala sa nu va primeasca la lucru, caz in care puteati fi pusa in discutia comisiei de disciplina.
Nu este cazul sa va lasati influentata si sa renuntati la sesizarea ITM.
Atributiile in domeniul ssm nu pot fi delegate dupa voia angajatorului sau a unui subordonat al acestuia, ci pot fi indeplinite numai de catre un lucrator desemnat (prin decizia scrisa a angajatorului), cu activitati de prevenire si protectie, lucrator care trebuie sa aiba absolvit un curs in domeniul ssm de cel putin 80 de ore si care pentru desfasurarea activitatii (in principal fiind cea de ssm) trebuie sa dispuna de timpul necesar.
Cei de la resurse umane sunt in culpa deoarece fisele de protectia muncii nu erau semnate si nici instructajul nu se face niciodata. Pentru acest aspect a pus pe sefa mea sa faca Nota Informativa catre primar, ca am refuzat sa semnam fisele. In Nota Informativa se specifica faptul ca nu am semnat deoarece "niciodata in 13 ani nu ni s-a facut instructajul" . Asta a deranjat pe sefa de la resurse care incearca sa intimideze si a intrebat daca directorul stie ce a semnat acolo. Sigur ca stie si asa este, dar directorul a rugat pe colega mea sa semneze totusi fisa. Ca sa facem un pact, cat de cat, am cazut de acord sa semnam fisele dar sa punem data cand semnam, ca asta dovedeste ca nu erau semnate in momentul accidentului.
Pe de alta parte le-a spus colegilor mei ca este posibil sa nu imi plateasca deloc Concediul Medical. Este posibil asa ceva? Eu cred ca nu, dar vrea sa intimideze prin afirmatii fara fundament .
Au dat telefon la Spitalul Universitar unde m-am prezentat la camera de garda sa verifice, si subliniaza faptul ca m-am prezentat la ora 23 la spital. Pai daca mi s-a umflat si invinetit in decurs de cateva ore si atunci am facut rost de masina sa ma duca? Si apoi am stat foarte mult pe holurile lor pana am intrat...e o problema ca m-am prezentat la ora 23?
Pe de alta parte mi-a spus ca a verificat dosarul meu si indeplinesc conditiile de pensionare. Pai sunt o multime care le indeplinesc si nu se pensioneaza.Inclusiv la resurse umane, inspectorul care tine fisele de prot muncii.
Acest inspector s-a lamentat catre colegii mei...e frumos sa le facem asa ceva? ca intre colegi? Pai sefa de la Resurse Umane e frumos ce face? Mereu ne detaseaza pe unde au nevoie: DGASPC , LA CODUL GALBEN TOATA VARA , LA GUNOAIE IN CAMPANIE (pai eu sunt gunoier ? sa stau sa pazesc tiganii lor de ce nu arunca gunoiul in tomberon???? vara la peste 40 grade, cand eu am HTA si astm bronsic alergic ?...). Am refuzat sa ma duc la gunoaie , din care motiv mi-au taiat in luna urmatoare prima..si asa de 90 ron la DITL pe cand in Primarie erau 150 ron pentru fiecare angajat.
In campanie am fost repartizati la scolile din sect 5 ca reprezentanti ai Primariei pentru buna desfasurare a acestei actiuni. Desi am venit si sambata si duminica la scoli, nu am primit nici un ban , ci doar cei care au ajutat in Primarie in acele zile. Am intrebat colegii de la alte sectoare si au spus ca a fost data o circulara prin care nu mai era nevoie sa stea in scoli in duminica votului , deci au plecat acasa, si au primit si bani, de la Prefectura desigur. Am sunat la Prefectura si mi-au spus sa intreb Primarul de ce nu ne-a platit..Pai cine il vede, ca vine doar noaptea prin Primarie...si cine ne da voie sa intram la el...si cine indrazneste sa intrebe...Eu am anuntat ca in alte sectoare au plecat acasa de la scoli, si sefa de la Resurse nu a spus nimic. Adica am ramas in continuare in scoli de unde am plecat dupa miezul noptii spre casa cu un taxi, deoarece eu locuiesc in sect 6, destul de departe, si nu risc sa ma prinda noaptea tiganii lor din sect 5 pe strazi.
Mi-au taiat orele suplimentare cat am fost cu o colega la DGASPC, in 2008,( atunci se plateau orele suplimentare), pe motiv ca nu au bani, iar plata a facut-o DGASPC.Dar si salariul era micsorat, si am cerut in scris recalcularea salariului.Abia atunci ne-au dat o suma care nu stiu cum au calculat-o, si nu figura la "diferenta de salariu" ci la o cu totul alta rubrica, fara nici o legatura cu salariul.Presupun ca ne-au incadrat pe "contractual" desi noi suntem "functionari publici" deoarece la DGASPC, majoritatea sunt contractuali. Anul acesta iar ne-a trimis din nou 3 luni la DGASPC, tot eu cu colega mea,(dar nu doar noi, si alti colegi au fost detasati).
Am cerut in scris sa ne dea raportul de munca , acordul incheiat intre Sindicat si Primarie(sefa de la Resurse fiind si vicepresedinta a Sindicatului), si legea unde ni se interzice efectuarea CO din anul anterior.
Asta e alta poveste ca pentru toti angajatii s-a interzis efectuarea concediului de odihna din 2012 in mod abuziv. In urma acestei cereri ne-a dat voie in Concediu de odihna, dar din nou ni s-a interzis pentru ca vor sa implementeze un nou program de incasare a taxelor si pana in martie nu are voie nimeni in concediu Nu ne-a dat nici un raspuns desi au trecut 2 luni, dar ne-a facut Dispozitie si ne-a chemat inapoi la serv nostru la DITL.
Parerea mea este ca se fac o serie de abuzuri, ilegalitati , si de frica toti angajatii tac. Le e frica de restructurari. Ba mai mult , la registratura primariei nu se inregistreaza nimic pana nu da voie sefa de la Resurse. De cele mai multe ori nu da ok-ul .
De asemeni nu ne scoate din Sindicat deoarece sefa de la Resurse este vicepresedinte si presupun ca este platita pentru asta ( asa este???) , iar Presedintele Sindicatului nu a binevoit sa vorbeasca niciodata cu noi. La contabilitate refuza sa ne scada cotizatia de sindicat, deoarece vor sa vada semnatura Presedintelui Sindicatului. Noi nu stim unde sta, ca nu vine niciodata in Primarie si nu raspunde la telefon. Eu i-am facut o cerere in care il invit sa vina la discutii cu noi , unde au semnat si colegii mei, dar el a refuzat tacit. Noi achitam cotizatia fara sa stim ce se intampla cu aceste cotizatii .Nici nu a discutat vreodata problemele noastre, ca sa ne sustina in fata angajatorului. Decizia de iesire din Sindicat este un act unilateral de vointa si nu are nevoie de acordul Presedintelui de Sindicat.
Ma scuzati ca am scris o parte din abuzurile care se fac in aceasta institutie de stat, dar uneori...mai rabufnesti..macar atat...Am vrut sa scriem la ANFP, dar nu stim ce sa facem...cred ca renuntam, deoarece domneste frica de restructurare, in acest inceput de an, introducand un program de incasare a taxelor care simplifica munca si multi nu prea mai au ce face.Nu este cazul meu..dar poate ia lucrarile si le da altuia..Ma bate gandul sa renunt la tot..numai abuzuri si ilegalitati, peste tot rudele si cunostintele lor...
Si eu am fost recomandata de Primarul care a fost odata in sect 6, si il cunosc pe Vanghelie de la PSD, dar cine se mai duce pe la sedintele de partid ? Matusa mea a fost membru fondator iar eu din 1991 in partid...dar castiga numai cine merge la baut cu ei sau da bani..sau ma rog..ca femeie..mai ai o alternativa..sa dai altceva...dar asa pierd oamenii corecti si cu coloana vertebrala.
Mii de scuze...



Sunt aspecte pe care nu aveti sansa de a le rezolva decat daca sesizati in scris, cu nr. de inregistrare/ data, ITM, primarul, sindicatul, ANFP. Toti cei abuzati trebuie sa fie constienti de acest lucru.
Abuzuri se fac tocmai datorita fricii pe care o au salariatii ca isi pierd locul de munca. Orice abuz care duce la desfacerea contractului de munca trebuie contestat in instanta, cerute daune materiale si daune morale de la persoana responsabila de abuz, nu de la primarie (pentru a plati tot contribuabilii).
In urma cercetarii evenimentului produs, se va stabili si daca este sau nu accident de munca, caz in care concediul medicla se va plati ca atare, doar fondul din care se palteste este diferit.
La spital v-am sugerat s afaceti cerere scrisa, daca doriti sa primiti raspuns scris. Declaratia dvs. si a celor 2 colege care erau cu dvs. subt documente care completeaza cele scrise de spital.
Pentru orice salariat din sectorul bugetar, atunci cand indeplineste conditile de pensionare, angajatorul are obligatia conform codului muncii, sa emita decizie de desfacere CIM, in vederea pensionarii, iar salariatul trebuie sa isi depuna dosarul de pensie la casa teritoriala de pensii.

Alte discuții în legătură

Invitatie la discutii / intrebari despre accidentele de munca Octavia Turbatu Octavia Turbatu Am observat ca cel mai mare numar de vizualizari (172) l-a avut un subiect legat de un acc. de munca mortal. Invit atat angajatorii cat si lucratorii sa puna ... (vezi toată discuția)
Fise de protectie a muncii elisabeta05 elisabeta05 Cat timp trebuie pastrate fisele de protectie a muncii?Am avut contract pe perioada determinata si nu mi s-a facut protectia muncii , nu am semnat nici o ... (vezi toată discuția)