Acordul de mediere validat de către instanță constituie titlu executoriu.Așadar, dacă este nerespectată vreuna dintre înțelegerile efectuate și înscrise în acord, cu excepția desfacerii căsătoriei, desigur, puteți apela la executor judecătoresc.Ori, puteți solicita exsoțului dvs. o nouă mediere.
Conform Noului Cod de Procedura Civila pot fi executate silit obligatiile care constau in sume de bani, bunuri sau valori, desfiintarea unei constructii, a unei plantatii sau a unei lucrari, incredintarea minorului, stabilirea locuintei si vizitarea acestuia, penalitati, dobanzi, cheltuieli de judecata sau executare, atunci cand acestea sunt rezultate dintr-un titlu executoriu.
Nu ati spus care sunt acele obligatii asumate de catre parti care nu sunt respectate, altfel spus, care este natura acestora.
Daca este vorba despre cele legate de minori in urma divortului parintilor, Noul Cod de procedura civila instituie reglementari privind executarea hotararilor judecatoresti, luand in considerare dificultatile materiale si personale de executare a titlurilor executorii care au ca obiect incredintarea minorilor, stabilirea programului de vizitare si alte masuri de ocrotire privitoare la acestia.
Daca debitorul (parintele la care isi are domiciliul minorul) nu executa de bunavoie obligatia de a lasa ca minorul sa fie preluat de catre creditor (celalalt parinte) ori se opune la efectuarea programului de vizitare a copilului, executorul, la cererea creditorului, va sesiza instanta de executare in vederea aplicarii unei amenzi civile, iar daca dupa expirarea unui termen de o luna de la comunicarea incheierii de aplicare a amenzii, debitorul nu se conformeaza, executorul va trece la executarea silita.
Executarea se va face, sub sanctiunea nulitatii executarii, in prezenta unui reprezentant al directiei generale de asistenta sociala si protectie a copilului si, cand este necesar, a unui psiholog. Poate fi solicitata si politia... Desigur, procedura este destul de traumatizanta pentru copil (va amintiti, poate, circul redat acum cativa ani de toate televiziunile prezente la o anumita poarta de langa Bucuresti).
Daca executorul constata ca insusi minorul refuza sa il paraseasca pe debitor ori manifesta aversiune fata de creditor, se poate dispune de catre instanta de judecata un program de consiliere psihologica a minorului pentru o perioada de maximum 3 luni de zile. Daca si dupa aceasta perioada minorul se opune la executare, reprezentantul directiei de specialitate va sesiza de indata instanta de executare competenta pentru a se pronunta asupra mentinerii masurilor privitoare la minor, care nu au putut fi aduse la executare.
Sigur, eu doar am presupus ca obligatiile neexecutate au acest specific. Oricum, luati legatura cu un executor, daca prin buna intelegere nu reusiti sa rezolvati problema. Daca este vorba despre obligatii materiale, procedura se simplifica oarecum.