avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acordul vecinului pentru constructie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acordul vecinului pentru constructie

Buna ziua,

Am achizitionat un teren in Bucuresti si vreau sa construiesc o casa P+M. Terenul are o deschidere de 9 m si una din casele vecine este pe calcan. Vecinul (1) mi-a spus ca e de acord sa ma lipesc de calcanul lui. Vecinul (2) din partea cealalta mi-a spus inainte de a cumpara terenul ca el nu va fi de acord sa construiesc la mai putin de 3 m de hotarul lui. Eu vreau sa construiesc la o distanta de 2 m.

La primarie mi s-a spus ca nu e nevoie de acordul niciunuia dintre vecini. Pentru cel cu casa pe calcan (1) trebuie o expertiza tehnica la casa lui, iar pentru a ma apropia 2 m de gardul celuilalt vecin (2) trebuie sa fac PUD (asta atunci cand el va avea obiectii in urma notificarii primite de la primarie). Daca se aproba PUD-ul si studiul de insorire si reiese ca nu ii daunez cu nimic vecinului (2), voi primi autorizatie de constructie.

In discutia pe care am avut-o cu vecinul (2) cu privire la apropierea de 2 m de gardul lui, mi-a pus in vedere ca daca nu ii las 3 m "ne vedem in instanta".

As dori sa stiu: in conditiile in care eu voi avea autorizatie de construire de la primarie, cu PUD, studiu de insorire si toate celelalte documente necesare, poate sa ma dea in judecata si sa fiu nevoit sa opresc constructia pana cand se solutioneaza procesul?

Multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ene , utilizator 21:16, 1 Octombrie 2020
Din pacate, daca vecinul va da in judecata(desi nu are sanse de castig atata timp cat respectati Codul Civil si Autorizatia de Construire) va trebui sa stopati constructia pana la rezolvarea litigiului.
Dar am o curiozitate, de ce nu puteti sa lasati o distanta de 3 m pana la gardul vecinului, pe 6 m latime de casa, un arhitect inspirat poate foarte bine sa va rezolve functiunile imobilului.
Intocmirea unui PUD, studiu de insorire, si eventualitatea unui proces mi se par un efort disproportionat fata de modificarea unei solutii arhitectonice!
Multumesc pentru raspuns! Principalul motiv pentru care nu vreau sa las 3 m e ca, pentru a avea aceeasi amprenta, trebuie sa fie casa foarte lunga, camerele asezate ciudat, stil vagon, si ma va face sa pierd fara rost spatiul dintre casa si gard.

In cazul unui process, cam cat ar putea dura si care ar fi costurile?
Am cumparat un teren unde vreau sa amplasez o constructie demontabila
Cu respectarea distantei legale de vecinatate si toate avizele necesare
Primaria mi-a solicitat acordul vecinilor.
Terenuldin vecinatate nu are constructii fiin teren viran
Am trimis notificari proprietarilor de teren depuse la dosar-notificare prin executor judecatoresc-dar primaria refuza eliberarea autorizatiei
Dosarul este depus de peste 1luna
Autorizatia este semnata de arhitectul sef si de secretar dar primarul refuza sa o semneze

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inaltimea gardului molita molita buna ziua as dori sa ma informati care e inaltimea gardului maxima admisa de lege intr doua proprietatii eu vreau sa fac gard de 2 m iar vecinul se opune si ... (vezi toată discuția)
Latime teren pentru constructie casa Iulian_L Iulian_L Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca pot construi ( eventual extinderea locuintei sau constructia unui etaj ) pe un teren cu latimea de 7,5 m, 200 mp in ... (vezi toată discuția)
Distanta legala pentru construirea unei case dianacrisan dianacrisan Buna ziua, va rog frumos daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns. Vrem sa ne construim o casa si curtea este stramta in latime, iar intre casa pe care vrem ... (vezi toată discuția)