avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Contestatie rezolutii procuror
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Contestatie rezolutii procuror

Buna ziua ! In urma cu aprox. 3 ani am apelat dupa tel. mobil pe cineva pe care l-am calomniat , amenintat si i-am adresat injurii . Acesta a facut plangere la politie , am fost audiat , nu am recunoscut nimic. Dosarul a fost trimis la Parchet de unde am primit rezolutie cu NUP . Petentul a contestat aceasta rezolutie la prim-procuror aceasta fiindu-i acceptata astfel dosarul sa intors la sectia de politie unde am fost din nou audiat , mentinand prima declaratie . Politia a propus scoaterea de sub urmarirea penala si amenda administrativa in cuantum de 500 de lei , dosarul a fost inaintat din nou la parchet de unde am primit ordonanta de scoatere de sub urmarirea penala si amenda adm 500 ron . Petentului nu-i convine nici aceasta masura si a contestat ordonanta la judecatorie cerand in plangerea adresata instantei daune morale de 10000 ron si aplicarea unei pedepse privative de libertate. Nu m-am prezentat la primul termen iar la al doilea a fost avocatul care a cerut amanarea cu o saptamana a pronuntarii , in vederea depunerii unor concluzii scrise. Credeti ca are sanse sa-i fie admisa plangerea si dosarul sa fie trimis altei instante spre judecare ( infractiunea de amenintare) ?
Ultima modificare: Miercuri, 22 Ianuarie 2014
alexandrescu_cristian, utilizator
Cel mai recent răspuns: alexandrescu_cristian , utilizator 22:52, 23 Ianuarie 2014
A doua oara, impotriva ordonantei de SUP, nu a mai facut plangere la procurorul ierarhic superior?
Ultima modificare: Miercuri, 22 Ianuarie 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
se pare ca nu . ultima plangere inainte de a merge la judecatorie a fost la prim-procurorul parchetului de la sectorul 5
Sa inteleg ca ordonanta, e a prim-procurorului?
da a prim procurorului de la sectorul 5.
Plângerea împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată adresată direct instanţei, fără parcurgerea în prealabil a procedurii reglementate în art. 278 C. proc. pen., constituie o plângere greşit îndreptată, care se trimite, conform art. 2781 alin. (13) din acelaşi cod, prim-procurorului parchetului, procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel, procurorului şef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau, după caz, procurorului ierarhic superior, ca organ judiciar competent.

Decizia în interesul legii nr. XIII din 21 noiembrie 2005 a Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - prin care s-a statuat că plângerea adresată direct instanţei de judecată împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale, fără ca aceasta să fie atacată, în prealabil, conform art. 278 C. proc. pen., la procurorul ierarhic superior, este inadmisibilă - a fost pronunţată anterior modificărilor aduse art. 2781 C. proc. pen., prin Legea nr. 356/2006, limitându-se a da o interpretare prevederilor art. 2781 C. proc. pen., în varianta în vigoare anterior acestor modificări. În condiţiile în care problema admisibilităţii plângerii greşit îndreptate a fost tranşată ulterior printr-o intervenţie legislativă, iar dispoziţiile art. 2781 alin. (13) C. proc. pen. - conform cărora plângerea greşit îndreptată se trimite organului judiciar competent - sunt de strictă şi imediată aplicare, instanţa trebuie să dea eficienţă acestor dispoziţii legale.



I.C.C.J., secţia penală, decizia nr. 2357 din 22 iunie 2009



Alte discuții în legătură

Solutionare plangere impotriva ordonantei procurorului de scoatere de sub urmarire penala jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Va rog sa ma ajutati sa ma lamuresc cu o problema. La sfarsitul anului trecut am facut o plangere penala impotriva savarsirii infractiunii de fals ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva rezolutiei procurorului sindicalistul sindicalistul in ianuarie 2011 am primit o rezolutie de NUP. In luna martie 2012 o persoana a intrat in posesia acestei rezolutii si a formulat plangere impotriva ... (vezi toată discuția)
Plangerea inpotriva rezolutiilor procurorului ContSters83761 ContSters83761 Buna seara !Am o intrebare pe care o adresez cu speranta ca ma poate lamurii cineva .Cumnatul x a primit instiintare de la parchet de pe langa o judecatorie ... (vezi toată discuția)