Un cetatean din Basarabia, prieten cu mine a fost prins baut la volan, pentru ca a mers cu masina 400m. I s-a facut dosar penal, avand in sange 1,9 la mie alcool.
Ce se intampla cu permisul acestuia, daca este cetatean strain.
Ii este anulat de autoritatile din Roania, sau este o alta procedura?
Daca ii este anulat, dupa cat timp il poate reobtine.
Pe parcursul cercetarii procurorului si a politie, se poate adresa cu o cerere sa-si recupereze permisul si sa poata lucra in acest timp?
Instanta de judecata poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, pe o anumita durata, daca sunt intrunite conditiile prevazute de lege: pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 3 ani sau amenda, infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni ( cu unele exceptii), se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia.
Masura poate fi luata si in caz de concurs de infractiuni, daca pedeapsa aplicata este inchisoare de cel mult 2 ani si sunt intrunite si celelalte conditii mentionate.
Durata suspendarii conditionate constituie termen de incercare pentru condamnat si se compune din cuantumul pedepsei inchisorii aplicate, la care se adauga un interval de 2 ani ( 1an in cazul pedepsei cu amenda).
Termenul curge de la data cand hotararea de suspendare a ramas definitiva.
Revocarea masurii suspendarii conditionate poate fi luata, tot de instanta de judecata, daca cel condamnat a savarsit din nou o infractiune, in termenul de incercare, sau acesta nu si-a indeplinit, in acelasi termen, obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare.
De asemenea, in conditiile prevazute de lege, masura suspendarii conditionate poate fi anulata. Daca in termenul de incercare, cel condamnat nu a savarsit din nou o infractiune si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii, acesta este reabilitat de drept.
Permisul poate fi redobandit in termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
Autoritatile unui stat nu pot anula documente emise de alte stat.
In cazul mentionat persoanei i-a fost intocmit dosar penal urmand a fi cercetata pentru conducerea unui vehicul cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
Pedeapsa se aplica in baza art. 87 pct. (1) din OUG195
Art.87. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Anularea permisului de conducere s-ar fi facut numai daca permisul ar fi fost emis de autoritatile romane.
IGPR va trimite permisul autoritatii care l-a emis iar daca in legislatia moldoveneasca este prevazuta anularea permisului ptr infractiunea respectiva atunci permisul se va anula.
In OUG 195/2002 nu se prevede expres ca nu se anuleaza permisul de conducere emis de o autoritate straina.
( cu titlu exemplificativ :
In conf. cu preved. art.114 alin.1 lit b din OUG 195 2002 republicata, in baza sentintei penale nr 3092 08.12.2011 a Jud. Sect.4 Bucuresti, definitiva prin nereculare, s-a dispus anularea permisului de conducere seria VT..., eliberat de autoritatile italiene. Conform prevederilor art.203 alin.4 din HG 13922006 (Regulamentul de aplicare a OUG 1952002 republicata)
Este adevarat, nu se prevede in OUG195, se prevede in HG1391.
Art. 203. – (1) Anularea permisului de conducere, în cazurile prevazute la art.114 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002, republicata se dispune:
a) de seful serviciului politiei rutiere pe raza careia a fost constata fapta, în baza hotarârii judecatoresti ramasa definitiva, dispusa de o instanta din România,
b) de seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, în baza unei hotarâri judecatoresti ramasa definitiva, pronuntata de catre o autoritate straina competenta, pentru o infractiune savârsita de titular pe teritoriul statului respectiv, daca pentru fapta savârsita legislatia româna prevede aceasta masura;
(2) Anularea permisului de conducere al persoanei decedate se dispune de seful serviciului politiei rutiere pe raza caruia titularul a domiciliat, în conditiile existentei unei sesizari din partea unei autoritati competente sau a unui certificat de deces.
(3) Masura anularii permisului de conducere se comunica, în termen de cel mult 5 zile lucratoare, titularului permisului de conducere, la domiciliul acestuia, pentru situatiile prevazute la alin.(1);
(4) În termenul prevazut la alin.(3), permisul de conducere se transmite de serviciul politiei rutiere care a dispus anularea, la autoritatea competenta care l-a eliberat, în vederea efectuarii mentiunii în evidenta.
Presupun ca cele prevazute la art. 203, alin. (1), lit. b) au corespondent in legislatia rutera a celorlalte tari.
Art. 212. – (1) Permisul de conducere eliberat de o autoritate straina, retinut ca urmare a încalcarii, de catre titular, a unei norme rutiere pentru care legea prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce si pentru care s-a eliberat dovada înlocuitoare cu drept de circulatie, împreuna cu o copie a procesului-verbal de constatare a contraventiei, se trimit politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, în termen de 15 zile de la aplicarea sanctiunii contraventionale complementare. (2) Când dovada înlocuitoare este eliberata fara drept de circulatie, permisul de conducere si copia procesului-verbal de constatare a contraventiei se trimit unitatii de politie prevazuta la alin.(1) în cel mult o zi lucratoare de la data constatarii faptei.
(3) Pâna la împlinirea termenului prevazut la alin.(1) titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, poate solicita ca, pâna la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, documentul sa fie pastrat la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savârsita fapta pentru a-i fi restituit. Despre aceasta posibilitate titularul permisului de conducere va fi informat odata cu comunicarea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce.
Permisul de conducere se afla in prezent la IGPR si nu poate fi recuperat si nici prelungita dovada inlocuitoare deoarece este fara drept de circulatie.