avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Executare silita cota parte dintr-un imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Executare silita cota parte dintr-un imobil

Buna ziua Acum doi ani am incheiat la notar un act prin care o datorie
personala catre o persoana fizica o garantez cu cota de 1/5 dintr-un teren de 700 mp fara sa fie notata in CF unde anume este partea respectiva de teren (nu s-a facut iesire din indiviziune) Pe terenul respectiv am construit dupa aceasta o casa dar intre timp omul vrea sa ma execute silit fiindca nu i-am achitat decat jumate din datorie si executorul care a venit cu executarea silita a notat in CF cota de 1/5 si ma ameninta ca va vinde tot daca este necesar sa recupereze banii

Poate sa vanda tot imobilul adica si restul de 4/5 sau poate sa execute si casa care a fost construita ulterior cu acte legale sau numai ce-i revine creditorului (1/5 care nici nu stim unde vine de fapt) ?
oricum casa ocupa 130 mp deci ar ramane suficient teren pentru partea lui de 1/5 adica 140 mp

va multumesc
Cel mai recent răspuns: ghitac , utilizator 14:15, 24 Ianuarie 2014
Pe cale de contestatie la executare, creditorul poate solicita partajarea bunului indiviz, in vederea indestularii creantei sale.

De asemenea, se poate proceda la urmarirea cotei-parti din dreptul de proprietate, de vreme ce acesta va fi individualizata.



Actele frauduloase incheiate de catre debitor, in vederea lezarii intereselor creditorilor, pentru generararea starii de insolvabilitate ,sunt anulabile.



Cota-parte din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate fi supusa executarii silite, in aceeasi modalitate, a licitatiei publice.


Daca acea constructie este a celui care a garantat cu 1/5 din teren, se poate urmari acea cota de teren de 1/5 (care probabil este <= amprenta constructiei) precum si constructia.

Art. 2382 NCV
Extinderea ipotecii asupra amelioraţiunilor
Ipoteca se întinde, fără nicio altă formalitate, asupra construcţiilor, îmbunătăţirilor şi accesoriilor imobilului, chiar dacă acestea sunt ulterioare constituirii ipotecii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiunea oblica sau contestatia la executare pentru partaj imobil? DanyD DanyD Care este cadrul procesual corect in situatia in care, in calitate de creditor (am inceput deja executarea silita) doresc partajarea unui imobil detin de ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare-partaj bunuri comune PODO PODO Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatorul caz -o matusa a mea a fost agresata de un vecin care a fost condamnat pentru tentativa de omor si obligat sa ... (vezi toată discuția)
Bun imobil comun - executare silita ioanagts ioanagts Buna ziua, am fost asociat si administrator la un srl. societatea a intrat in insolventa si lichidatorul a cerut angajarea raspuderii administratorilor. am ... (vezi toată discuția)