avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dreptul de folosinta a spatiului comun de pe bloc ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dreptul de folosinta a spatiului comun de pe bloc (terasa circulabila)

Buna seara,
Sunt proprietara unui apartament la etajul 4 (ultimul) al unui bloc cu 8 apartamente.
Terasa blocului este construita pentru a fi circulata, accesul realizandu-se pe casa scarii exact ca si cum ar fi al 5-lea nivel si este prevazuta cu pereti de aprox 1.40m. Terasa de deasupra apartamentului meu a fost renovata (hidroizolatie si dalaj) in totalitate de mine pentru ca existau infiltratii pana la etajul 1. Nu am cerut bani de la vecini, dar familia ce locuieste sub noi a contribuit si ea. Suma a fost de 180 mil lei in anul 2010. In acea vara era necesara refacerea izolatiei si pe cealalta jumatate a terasei, corespunzatoare apartamentului de vis-a-vis. Vecinii de pe acel tronson nu au considerat insa necesar sau, mai bine zis, nu au vrut sa faca aceasta cheltuiala, acum existand infiltratii importante pe zona respectiva.
Problema mea este creata de un vecin (de la etajul 3) din zona cu infiltratii care nu imi da voie sa merg pe terasa pentru ca stric astfel terasa de deasupra lui. Eu am si un caine Golden retriever primit de copiii mei si care sta cate 10-15 minute pe zi, in compania mea sau a copiilor mei pe terasa. Acum a pus si un lacat ca sa nu mai deschida nimeni usa de pe bloc. Acest vecin face mereu reclamatii la politie, pe diferite motive. Intrebarea mea este cum sa procedez ca sa ies pe terasa si sa stau cu tot cu prieteni sau cu cainele meu ? M-am gandit sa fac un gardulet care sa separe cele 2 zone de terasa aferente celor 2 apartamente de pe palier. Ar fi legal ?
Va multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 11:31, 24 Ianuarie 2014
Terasa imobilului de kocuit in comun reprezinta parte comuna,accesibila tuturor proprietarilor
Analizati norma in vigoare
L nr 230/2007 ART. 11

(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinaţia proprietăţii comune fără a
obţine mai întâi acceptul din partea asociaţiei de proprietari.
ART. 17
Dacă proprietarul unui apartament ori spaţiu sau oricare altă persoană care acţionează în numele său provoacă daune oricărei părţi din proprietatea comună sau unui alt apartament ori spaţiu, respectivul proprietar sau respectiva persoană are obligaţia să repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparaţii.

Vecinul prin blocarea caii de acces spre terasa circulabila a savarsit un abuz
Terasa fiind parte comuna.in temeiul dispozitiilor in vigoare,poate fi exclusiv utilizata de catre unul sau mai multi proprietari,numai cu acordul asociatiei de proprietari si incheierea de contract de comodat sau de locatiune
Fara acordul asociatiei de proprietari niciun proprietar nu poate utiliza exclusiv total sau partial partea comuna,nu poate instala " gardulet " sau alte constructii provizorii
Multumesc, dar mai am o intrebare: cum trebuie sa procedez cu lacatul? Daca eu il tai sunt convinsa ca pune altul si ne jucam asa pana cand ?
Cu "garduletul"am inteles: ar fi o modificare ce necesita acordul vecinilor. Dar si aici intreb: acordul tuturor sau doar a 2/3 dintre ei ? Si exista o forma oficiala de acord sau este o hartie cu numele si semnaturile ?
Mai trebuie sa fac precizarea ca locatarii nu sunt organizati in asociatie de proprietari si desi sunt 8 apartamente sunt de fapt doar 5 proprietari.
Daca nu exista infiintata asociatie de proprietari,pe cale de consecinta nu opereaza normele care guverneeaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Daca amiabil nu va intelegeti cu vecinul,va ramane varianta actionarii in instanta cu "obligatia de a face "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spațiu comun ocupat abuziv bebexo bebexo Bună ziua, Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc. Unul din vecini a ocupat balconul unde este ghena și scara de acces către terasă blocului prin ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am urmatoarea situatie: sunt proprietarul unui apartament ... RaduB123 RaduB123 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: sunt proprietarul unui apartament aflat la etajul 8 intr-un bloc de 10 etaje. Ultimele 2 etaje sunt etaje retrase si au ... (vezi toată discuția)
Amenajare terasa bloc adrian_ing adrian_ing Buna seara, am un apartament intr-un bloc \\"comunist\\", la etajul 8/8 si as fi interesat sa aflu in ce conditii pot deveni proprietarul suprafetei de ... (vezi toată discuția)